Een airco als hoofdverwarming = het zuinige alternatief

Home >> Een airco als hoofdverwarming = het zuinige alternatief

Een airco als hoofdverwarming = het zuinige alternatief

“Geld besparen met een airco als hoofdverwarming omdat dit veel energiezuiniger is dan een cv ketel.” 

 

Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. In technisch opzicht is het verwarmen van uw  kantoor, winkelpand of dokterspraktijk een rendabele oplossing. Splitsystemen zijn goedkoop, de temperatuur is gemakkelijk per ruimte regelbaar, en vloerverwarming, radiatoren of convectoren zijn overbodig. Lees hieronder meer over de kansen en de aandachtspunten.

Een split-airco is een geavanceerde en een ideale en energiezuinige oplossing voor klimaatbeheersing in gebouwen. Vanwege ons klimaat zal tevens de behoefte aan een comfortabel verwarmingssysteem altijd blijven bestaan. Omwille van het milieu, de stijgende energieprijzen en de wettelijke eisen groeit de vraag naar energiezuinige verwarmingssystemen.

 

Het voordeel van koelen en verwarmen in één

Het grote voordeel ten opzichte van een koel- of verwarmsysteem is de volledige onafhankelijkheid waarmee een ruimte gekoeld kan worden, terwijl een tweede ruimte met hetzelfde systeem verwarmd wordt.

Bij koeling wordt feitelijk warmte uit de ruimte onttrokken. Een systeem met warmte terugwinning brengt deze geabsorbeerde warmte naar een verdeel box waar warmte eerst nuttig verdeeld wordt naar andere ruimten of zelfs naar de vloerverwarming of warmtapwater alvorens af te voeren naar buiten zoals bij de `gewone` splitsystemen. Hierdoor blijft de warmte-energie dus in eerste instantie “in huis”!

En toch wordt de verwarmingsfunctie van een split-airco maar zelden genoemd. En dat is bijzonder, want de warmtepomp in een split-airco presteert net zo goed als een lucht/water-warmtepomp.

Laat een kosteloze inspectie uitvoeren

Het binnenklimaatonderzoek, reserveer een gratis inspectie. Een gezond binnenklimaat leidt tot meer werkplezier en lager ziekteverzuim. lees meer klik hier

 Hoe werkt de individuele verwarming per ruimte?

Het grote voordeel van een splitsysteem is dus de mogelijkheid van individuele verwarming. Elke ruimte is apart te verwarmen (en te koelen). Ongebruikte ruimten worden niet of slechts mondjesmaat verwarmd. De binnen units zijn kunnen bovendien voorzien zijn van bewegingsdetectie. Bij langdurige afwezigheid springt de binnen unit in laagstand. Door die gerichte verwarming wordt het energiegebruik verlaagd. Doordat wordt uitgegaan van opwarming van lucht is bovendien sprake van een snel reagerend systeem. De unit zal kortstondig op hoog vermogen zijn warmte afgeven, om bij het bereiken van de gewenste temperatuur terug te regelen naar laagstand. Het ‘doorschieten’ van de temperatuur zoals bij vloerverwarming en radiatoren is vrijwel onmogelijk. Ook dat is energiebesparend.

 

Welk systeem wordt gebruikt?

Voor individuele koeling, volledig regelbaar per ruimte, kan gebruik gemaakt worden van VRV, Multi-V of VRF (Variable Refrigant Flow) systemen. Bij deze systemen wordt op één grote centrale buitenunit meerdere binnen units aangesloten. Omdat het systeem in staat moet zijn om ook bijvoorbeeld met slechts één binnen deel te koelen moet de koudemiddelstroom vanuit de buitenunit kunnen variëren.

Dit systeem is dan ook uitermate geschikt om als hoofdverwarming te dienen. Er is dus slechts één binnen unit per ruimte nodig om te voorzien in de vraag naar koeling, ontvochtigen, recirculatie en verwarming en 100% individueel regelbaar. Bovendien bespaar je op een Cv-ketel.

Download gratis: "aan de slag met energielabel A"

“Per 1 januari 2023 moet elke kantoor minimaal een energielabel C hebben. Lees in dit e-boek achtergronden en hoe je het aanpakt. En -dus- hoe je geld kunt besparen.”

Werken aan engergielabel a voor kantoor

Een split-airco is een zeer aantrekkelijk alternatief

Omdat de binnen unit van een aircosysteem de afgifte verzorgt, is een ander afgiftesysteem zoals vloerverwarming of radiatoren/ventilatorconvectoren overbodig. Het systeem kent zeer veel instelmogelijkheden die perfect zijn af te stemmen op de (individuele) wensen van de gebruiker. De systemen hebben daarbij een grote keuze in lokale en centrale regelaars en complete klimaatbeheersystemen.

 

Nog even de voordelen op een rijtje

Naast de geavanceerde mogelijkheden voor klimatiseren in gebouwen kennen de VRF systemen een aantal ijzersterke kenmerken waardoor de systemen voldoen aan de hoge eisen van deze tijd.

– Energiezuinig en subsidiabel

Het VRF Systeem kenmerkt zich als één van de meest zuinige systemen op de installatiemarkt. In tegenstelling tot conventionele systemen kan een VRF Systeem exact de capaciteit leveren welke op dat moment wordt gevraagd.

– Comfortabel geluidsniveau

Een te hoog geluidsniveau in een leefomgeving kan als zeer hinderlijk worden ervaren. Er wordt dan ook veel zorg besteed aan minimalisering van het geluidsniveau van zowel de binnen- als de buitenunits.

– Intelligente comfortregelingen

De systemen kennen zeer veel instelmogelijkheden die perfect zijn af te stemmen op de (individuele) wensen van de gebruiker. De systemen hebben daarbij een grote keuze in lokale en centrale regelaars en complete klimaatbeheersystemen.

– Nauwkeurigheid ruimtetemperatuur

Een VRF systeem levert exact de capaciteit welke op dat moment gevraagd wordt. Daarnaast zal het systeem, door de keuze van luchtkoeling of -verwarming, direct op elke wijziging van interne en externe warmtelast reageren

– Vrije indeling gebruikersruimte

Tijdens het ontwerpen van een VRF Systeem kan rekening gehouden worden met de vrije indeelbaarheid van een gebruikersruimte.

– Flexibele ontwerpmogelijkheden en eenvoudige installatie

Het VRF systeem is een compleet werkend systeem, geleverd door één fabrikant. De systemen hebben met alleen binnen units, buiten units en regelingen een simpele opbouw ten opzichte van conventionele systemen. Voor elke situatie is een passende oplossing te vinden.

– Milieuvriendelijk koudemiddel R410A

De VRF Systemen werken allemaal met het milieuvriendelijke koudemiddel R410A.

– Betrouwbaarheid

De sterke groei van de VRF Systemen in Nederland is kenmerkend voor de betrouwbaarheid van deze systemen. De installatie van de VRF systemen vindt in Nederland plaats door een netwerk van STEK erkende bedrijven.

 

Kies voor een optimale klimaatbeheersing in jouw kantoor voor Technowacht.

Bespaar vandaag nog op uw energiekosten en maak gebruik van subsidiemogelijkheden. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan. Wij vertellen u graag meer over de diverse mogelijkheden. Bel ons op 088-0233310 of neem contact met ons op via het contactformulier.

Lees ook: