Hoe gaat het kantoor van de toekomst er uit zien?

Home >> Hoe gaat het kantoor van de toekomst er uit zien?

Hoe ziet jouw kantoor er in de toekomst uit? 

Het nieuwe normaal komt eraan en dus vragen veel organisaties zich af hoe het kantoor van na de pandemie eruit moet zien. Een combinatie van werken op kantoor en op afstand, zo ziet de toekomst eruit voor heel veel professionals.

Eén van de positieve gevolgen van de coronacrisis is de ontdekking dat thuiswerken vele voordelen biedt voor werknemers én werkgevers. Met name die werkgevers waren voorafgaand aan de crisis behoorlijk sceptisch, maar ondertussen zien ook zij de vele pluspunten.

Niettemin is het niet realistisch om er vanuit te gaan dat uitsluitend vanuit huis werken de norm zal gaan worden. In plaats daarvan ligt een combinatie van op kantoor en thuiswerken meer voor de hand. Een hybride vorm dus.

Dit betekent dat het kantoor een andere functie krijgt. De meerwaarde van het kantoor verschuift van het aanbieden van een werkplek naar een plek waar mensen samenwerken, verbinden, kennis delen en netwerken. Er zal dus veel meer aandacht uitgaan naar de wensen van de gebruikers.

Meer werkruimte per medewerker

Bureaus maken plaats voor statafels, kantoorruimten worden aangepast tot comfortabele samenwerkplekken met een meer huiselijke sfeer. De ruimten worden kleurrijk ingericht waar medewerkers gezamenlijk aan de slag gaan. En verder meer informele lounges, die warmte en gezelligheid uitstralen. Bovenal zal het kantoor een lichte, ruime plek zijn die aantrekkelijker is dan de vaak nogal krappe thuiswerkplek.

Met minder mensen op kantoor zullen organisaties waarschijnlijk meer vierkante meters per medewerker beschikbaar stellen. Hoe organisaties deze meters gebruiken kan variëren. Dat zal grotendeels afhangen van de aard van het bedrijf en de medewerkers. Organisaties dienen opnieuw na te denken over hoe ze de kantoorruimte willen gebruiken om samenwerking, productiviteit, bedrijfscultuur en de gehele werkervaring te beïnvloeden waarbij comfort het hoofdthema zal zijn voor deze werkplekken.

Samenwerking en technologie zijn essentieel

Samenwerking, medewerkersbetrokkenheid en een sterke bedrijfscultuur zijn de belangrijkste factoren die de toegevoegde waarde van het kantoor bepalen. En voor een succesvolle overgang naar hybride werken is technologie cruciaal. Verbeterde videoconferentiesystemen, smart gebouwsystemen en -sensoren en monitoring van de luchtkwaliteit zijn hierbij onmisbaar.

Bureauhoogtes en klimaat passen zich automatisch aan op basis van de persoonlijke voorkeuren van jouw medewerkers. Als ruimten of werkplekken niet worden gebruikt, wordt de klimaatbeheersing automatisch in de spaarstand gezet om energie te besparen. De schoonmaakroutes worden aangepast omdat alleen de kamers die zijn gebruikt worden schoongemaakt. Zelfs de catering kan worden aangepast op basis van gegevens over het aantal mensen dat die dag op kantoor is. Kortom, gebouwservices passen zich flexibel aan op de daadwerkelijke vraag.

 

 

Download gratis:

“Per 1 januari 2023 moet elke kantoor minimaal een energielabel C hebben. Lees in dit e-boek achtergronden en hoe je het aanpakt. En -dus- hoe je geld kunt besparen.” 

Werken aan engergielabel a voor kantoor

Het voordeel van groen

Daarnaast krijgen bedrijven te maken met een nieuw vraagstuk: hoe veilig en gezond zijn de huidige werkplekken voor onze medewerkers? Gezondheid is niet vanzelfsprekend, dat heeft het coronavirus ons wel geleerd. Aan gebouwen en inventaris worden nieuwe eisen gesteld op het gebied van hygiëne, ventilatie en werkplekgebruik.

In 2023 moeten bedrijfsgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben en uiteindelijk moeten ze volledig energieneutraal zijn.

Architecten en bouwers zullen in hun ontwerpen duurzame, milieuvriendelijke keuzes moeten maken, niet alleen om aan de regelgeving te voldoen, maar ook om in te spelen op de veranderende eisen van gebruikers. Het kantoor van de toekomst zal daarom veel milieuvriendelijke kenmerken hebben, waaronder veel groen, en de grenzen tussen binnen en buiten zullen vervagen.

Eén van de bijdragen die wij kunnen leveren aan een betere leefomgeving voor niet alleen onszelf, maar ook de generaties na ons, zijn groene gebouwen. Met groene gebouwen worden gebouwen bedoeld waar veel groene, natuurlijke items toegepast zijn. Deze groene gebouwen beschikken bijvoorbeeld over daktuinen, groene gevels en een groot aantal bomen en planten in en rondom het gebouw. Hierdoor krijgt het gebouw zowel letterlijk als figuurlijk een groen uiterlijk. Maar ook in het interieur van gebouwen wordt groen structureel meegenomen en zijn er eyecatchers zoals een groene wand over meerdere verdiepingen hoog.

Flexibel gebruik van kantoorruimte

De verwachting is dat veel bedrijven ervoor zullen kiezen om (een deel van) hun kantoorpand onder te huren of opnieuw in te richten. In sommige werksituaties is het niet mogelijk om vanuit huis te werken, sommige medewerkers dienen ook met hun collega’s van verschillende afdelingen direct contact te kunnen hebben. Gewoon samen op locatie werken, is dan de makkelijkste en meest gunstige uitkomst. In zo’n situatie kan het juist handiger zijn om te zoeken naar een kantoorpand dat meer ruimte biedt of op flexibele basis.

Het zal voor bedrijven heel normaal zijn om werkruimtes te verhuren aan kleinere organisaties die per dag (of week) kunnen besluiten waar ze die dag heen gaan. Al dan niet voor een vergadering, productief werk of voor creatieve inspiratie. Organisaties delen de ruimte die ze hebben met andere organisaties die geen of minder ruimte hebben. Zo wordt het kantoor een ecosysteem waarin ook startups en studenten kunnen deelnemen.

Wat verder in de toekomst

De kantoren van de toekomst zullen nog veel verder gaan met het optimaliseren van de werkomgeving. Het kantoor van de toekomst zal geheel energieneutraal zijn. Door gebruik te maken van zonnepanelen, het opvangen van het regenwater en een installatie die thermale energie genereert, kan dit worden behaald.

Ook zal worden getracht de omgevingsfactoren zoals: temperatuur, luchtvochtigheid, ruimte, groen op kantoor en natuurlijke lichtinval zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. In het kantoor van de toekomst zullen bijvoorbeeld ook automatische metingen plaatsvinden om het zuurstofgehalte en de luchtkwaliteit te meten en indien gewenst automatisch zuurstof toe te voegen.

Schakel de hulp in van de experts

Wil jij een gezond en duurzaam bedrijfspand en wil je gericht advies van de experts? Neem dan vrijblijvend contact op met Technowacht en wij helpen jou graag verder om de eerste stappen naar een groener kantoorgebouw te zetten.

Wil je snel een goed advies?

Bel me terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: