De airco veroorzaakt hoofdpijn, fabel of feit?

Home >> De airco veroorzaakt hoofdpijn, fabel of feit?

De airco veroorzaakt hoofdpijn, fabel of feit?

Airconditioning is een zegen tijdens tropische temperaturen, zoals het afgelopen weekend. Het maakt dagelijkse activiteiten zoals autorijden, werken of sporten veel gemakkelijker dankzij de verkoelende lucht. Echter, sommige mensen voelen zich na het gebruik van de airconditioning niet helemaal lekker.

Hoofdpijn bijvoorbeeld wordt vaak genoemd. En wordt dit dan veroorzaakt door de airco?

Nee, een airco alleen veroorzaakt geen hoofdpijn, maar symptomen die ontstaan door de droge lucht kunnen op hun beurt wél voor hoofdpijn zorgen.

Bijvoorbeeld temperatuurverschillen: Een plotselinge overgang van een warme naar een koude omgeving kan bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld een warme buitenomgeving verlaat en een sterk gekoelde kamer met airconditioning binnenkomt.

Of een droge lucht: Airconditioners kunnen de luchtvochtigheid in een kamer verminderen, waardoor de lucht droger wordt. Dit kan bij sommige mensen leiden tot uitdroging van de slijmvliezen en hoofdpijn veroorzaken.

Maar ook verontreinigingen in de lucht: Als een airconditioningsysteem niet goed wordt onderhouden, kunnen er stof, schimmels of andere verontreinigingen in de lucht worden verspreid. Blootstelling aan deze deeltjes kan bij gevoelige personen hoofdpijn en andere allergische reacties veroorzaken.

Of zelfs geluidsniveaus: Sommige airconditioners kunnen een hoog geluidsniveau produceren, vooral oudere modellen of systemen van mindere kwaliteit. Langdurige blootstelling aan hard geluid kan hoofdpijn en andere ongemakken veroorzaken.

  Hoe kan ik klachten voorkomen?

  Als je merkt dat je hoofdpijn krijgt in de buurt van een airconditioner, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om mogelijke problemen te verminderen:

  Zorg voor een geleidelijke overgang tussen temperaturen door de airconditioner niet te veel te koelen.

  Zorg voor voldoende ventilatie in de kamer door af en toe ramen te openen of een luchtbevochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Zorg ervoor dat de airconditioner regelmatig wordt onderhouden en schoongemaakt om de verspreiding van verontreinigingen te minimaliseren.

  Overweeg het gebruik van geluiddempende materialen of ventilatoren om het geluidsniveau te verminderen.

  Als de hoofdpijn aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een ​​arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en geschikte maatregelen te nemen.

  Benieuwd naar de luchtkwaliteit op jouw kantoor?

  Laat vrijblijvend en geheel kosteloos de luchtkwaliteit bij jou op kantoor meten. Meer weten? Klik hier

   

  Wat is de juiste temperatuur van een airco?

  De juiste temperatuurinstelling voor een airconditioner kan variëren, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en omgevingsfactoren.

  Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het bepalen van de ideale temperatuurinstelling:

  Zoals de persoonlijke voorkeur: Iedereen heeft een ander gevoel van comfort, dus is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en een temperatuur te kiezen waarbij jij je prettig voelt.

  Of de buitentemperatuur: De ideale temperatuurinstelling kan variëren afhankelijk van hoe warm het buiten is. Op extreem hete dagen wil je misschien iets lager instellen dan op mildere dagen.

  De energie-efficiëntie: Lagere temperaturen verbruiken over het algemeen meer energie. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen comfort en energiebesparing. Het wordt aanbevolen om de thermostaat niet te laag in te stellen, omdat elke graad lager het energieverbruik verhoogt.

  Maar ook het activiteitsniveau: Als je bijvoorbeeld actief bezig bent of sport, kun je de temperatuur mogelijk iets lager instellen om je koeler te voelen.

  Onze tip: De ideale situatie is niet meer dan 8 graden Celsius verschil tussen buiten- en binnenlucht.

  Experimenteer ook met verschillende temperatuurinstellingen om je eigen comfortniveau te bepalen. Daarnaast kan het helpen om gebruik te maken van functies zoals de ‘automatische’ modus op moderne airconditioners, die de temperatuur aanpassen op basis van omgevingsomstandigheden om een optimaal comfort te bieden.

  Download gratis: "aan de slag met energielabel A"

  “Per 1 januari 2023 moet elke kantoor minimaal een energielabel C hebben. Lees in dit e-boek achtergronden en hoe je het aanpakt. En -dus- hoe je geld kunt besparen.”

  Werken aan engergielabel a voor kantoor

  Hoe belangrijk is het reinigen van de airco?

  Het reinigen van de airconditioning is van groot belang, zowel voor de efficiëntie van het systeem als voor de gezondheid en het comfort van de gebruikers. Hier zijn enkele redenen waarom het reinigen van de airco belangrijk is:

  Zoals we al eerder aangaven in dit artikel, een verbeterde luchtkwaliteit: Een ongereinigde airconditioner kan stof, pollen, schimmelsporen en andere allergenen in de lucht verspreiden. Dit kan leiden tot allergische reacties, irritatie van de luchtwegen en een slechte luchtkwaliteit in huis. Door regelmatig de airconditioner schoon te maken, worden deze verontreinigingen verwijderd en wordt de luchtkwaliteit verbeterd.

  Het voorkomen van geurproblemen: Een vieze airconditioner kan onaangename geuren in de ruimte verspreiden. Dit kan te wijten zijn aan ophoping van stof, schimmel- of bacteriegroei in de filters, ventilatieopeningen of condens bakken. Door de airconditioner regelmatig schoon te maken, worden geurproblemen voorkomen.

  Efficiëntie en energiebesparing: Vuilophoping op de condensor- en verdamperspoelen van de airconditioner kan de warmteoverdracht belemmeren. Hierdoor moet het systeem harder werken om dezelfde koeling te bereiken, wat resulteert in een hoger energieverbruik en lagere efficiëntie. Door de airconditioner schoon te houden, kan de efficiëntie worden verbeterd en energie worden bespaard.

  Een verlenging van de levensduur van de airconditioner: Regelmatig onderhoud en reiniging van de airconditioner helpen bij het verminderen van slijtage en voorkomen van technische problemen. Hierdoor kan de levensduur van de airconditioner worden verlengd, waardoor je investering langer meegaat.

   

  Hoe reinig ik de airco?

  Het reinigen van de airconditioner kan worden gedaan door het regelmatig vervangen of reinigen van de filters, het schoonmaken van de condensor- en verdamperspoelen en het controleren en reinigen van de ventilatieopeningen en condens bakken.

  Ander onderhoud, zoals het bijvullen van het koudemiddel of koelmiddel, mag alleen door een erkend installateur gedaan worden. Het is wettelijk bepaald dat de koeltechnische handelingen alleen door F-gassen gecertificeerde monteurs (STEK-certificatie) mogen worden uitgevoerd.

  Schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen indien dit nodig is. Als het koudemiddel niet op tijd wordt bijgevuld, ontstaat er drukverlies en werkt de airco minder goed.

  Kortom, het reinigen van de airconditioning is essentieel voor een optimale werking, een goede luchtkwaliteit en energiebesparing. Het helpt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen en verlengt de levensduur van het systeem.

  Wil jij ook een airconditioningsysteem aanschaffen? 

  Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier

  Bel me terug

  "*" geeft vereiste velden aan

  Naam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Lees ook: