Onze tips voor een gezond binnenklimaat

Home >> Onze tips voor een gezond binnenklimaat

Onze tips voor een gezond binnenklimaat

 

De meeste mensen brengen het grootste gedeelte van de dag binnen door, dat kan zijn thuis, op school, op kantoor of in de sportschool.

Wist je trouwens dat er zelfs een term bestaat voor ziekte door slechte luchtkwaliteit? Het zogenaamde ‘sickbuildingsyndroom’. Medewerkers die hieraan lijden, hebben onder andere last van hoofdpijn, concentratieverlies, jeuk, futloosheid en al die klachten zijn toe te schrijven aan de omgeving waarin ze werken. Het is belangrijk om te zorgen voor een gezond binnenklimaat om eventuele gezondheidsklachten te voorkomen. Een optimaal werkklimaat zorgt voor energieke mensen en meer productiviteit.

Wat is nou precies een gezond binnenklimaat en waarom is dit zo van belang. Je leest het hieronder en daarnaast geven we je tips om je binnenklimaat op kantoor te verbeteren.

 

Wat is een gezond en prettig binnenklimaat?

Klimaatbeheersing op kantoor, ook wel climate control genoemd, kenmerkt zich door het nastreven van een goed binnenklimaat. Een optimaal binnenklimaat houdt rekening met de temperatuur, luchtkwaliteit, snelheid van luchtverplaatsing, luchtvochtigheid, licht, uitzicht en geluid.

Omdat wij mensen allemaal verschillend zijn, ervaart iedereen een prettig binnenklimaat op zijn eigen manier. Voor de één is een hogere temperatuur prettig, de ander een geeft de voorkeur aan een lagere temperatuur.

Over het algemeen geldt dat het meest aangename binnenklimaat zich bevindt tussen de 18 graden met een luchtvochtigheid van 70% en de 24 graden met een luchtvochtigheid van 40%.

Klimaatbeheersing van kantoorgebouwen hangt van veel factoren af, zoals de bouwkwaliteit van het pand, de locatie, de indeling en grootte van de ruimtes. Daarnaast is het afhankelijk van hoe de ruimtes worden gebruikt, het aantal mensen dat zich gemiddeld in de ruimte bevindt en het aantal kantoorapparaten die in de ruimte staan.

 

Een optimaal binnenklimaat

Wat is een gezond en optimaal binnenklimaat? Een binnenklimaat is optimaal bij een temperatuur op warme dagen tussen de 21 en 23 graden en de luchtvochtigheid goed is. Bij extreme hitte is het verstandig de temperatuur binnen ook hoger in te stellen. Het verschil tussen binnen en buiten is dan niet zo groot. Een kantoorgebouw waar veel mensen werkzaam zijn en slecht geventileerd geeft gezondheidsklachten en dat komt de werkprestaties weer niet ten goede. Ook zal hierdoor het ziekteverzuim kunnen verhogen. Een ongezond binnenklimaat op kantoor heeft dus vooral te maken met een slechte ventilatie in het kantoorpand.

 

 

Download gratis:

‘handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat’

E boek over gezonde werkomgeving

 

Tips voor een gezond(er) binnenklimaat

Als je het binnenklimaat optimaal wilt houden, kun je zelf met een aantal zaken rekening houden. Hieronder geven wij je tips over hoe je voor een zo gezond mogelijk binnenklimaat kunt zorgen.

1. Reinig en onderhoud je ventilatiesysteem goed

Wij adviseren om eens in de 4 à 5 jaar het complete mechanische ventilatie systeem, inclusief de luchtkanalen, te reinigen. Alleen dan ben je verzekerd van een goed werkend ventilatiesysteem en frisse lucht op kantoor. Laat daarnaast tussentijds om het jaar de ventilatie box reinigen. Wanneer je hiervoor een serviceabonnement afsluit bij Technowacht, heb je er zelf geen omkijken naar.

2. Vermijd vervuilende producten

Probeer vervuilende producten zoveel mogelijk te vermijden. Producten als haarlak, parfum, deodorant of luchtverfrissers, hebben bijvoorbeeld een grote impact op de verslechtering van het binnenklimaat.

Ook schoonmaakmiddelen kunnen een negatief effect hebben op het binnenklimaat. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven op de markt, zoals bijvoorbeeld duurzame schoonmaakmiddelen, die de luchtkwaliteit weinig tot niet aantasten.

3. Vervang de filters van je ventilatie systeem

Het is belangrijk dat de filters van een ventilatiesysteem regelmatig schoongemaakt worden en op termijn geheel vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de omgeving waar je werkt, het type filter en de vraag of er medewerkers zijn die last hebben van allergieën zoals astma of hooikoorts.

  • Grove filters (of voorfilters): 1x per maand schoonmaken met een stofzuiger. Vervang ze volledig na een jaar
  • Fijne filters: niet schoonmaken, beter compleet vervangen. Het beste doe je dit na een half jaar maar indien er sprake is van allergieën (in een stedelijke omgeving) dan kan het geen kwaad om dit reeds na twee maanden te doen.

4. Kies voor een vraag gestuurd ventilatiesysteem

Vraaggestuurde decentrale ventilatie geeft u de best mogelijke luchtkwaliteit in elke ruimte en ook nog eens met het laagst mogelijke energieverbruik. Er hoeft geen keuze te worden gemaakt tussen voorrang geven aan de luchtkwaliteit, en dus aan het welzijn van de mensen in de ruimte, en voorrang geven aan het energieverbruik. Het kan gewoon allebei tegelijk!

Diverse factoren spelen een rol en dus is het lastig vooraf vast te stellen onder welke omstandigheden de gezondheid van de medewerkers schade kan oplopen. Maar om echter vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van een ongezonde situatie zal dit altijd door een deskundige beoordeeld moeten worden.

Meer weten over een gezond binnenklimaat voor jouw kantoorpand? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je snel een goed advies?

Bel me terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: