Aardgasvrij wonen & werken! Hoe doe je dat?

Home >> Aardgasvrij wonen & werken! Hoe doe je dat?

Van het gas af! 

Hoe doe ik dat, van het gas af? Wij snappen dat u door de bomen het bos niet meer ziet en daarom hebben wij de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. 

 

Hoe lang mag je als ondernemer nog met gas verwarmen?

De overheid heeft besloten dat Nederland in 2050 volledig van het aardgas af moet zijn. Dit betekent dat het gebruik van gas als verwarmingsbron voor woningen en bedrijfsgebouwen in de komende jaren afgebouwd zal worden.

Er zijn echter nog geen concrete deadlines gesteld voor wanneer bedrijven precies moeten stoppen met het gebruik van gas als verwarmingsbron. Het is wel zo dat de overheid de komende jaren de belasting op gas stapsgewijs zal verhogen en de belasting op elektriciteit zal verlagen om het gebruik van gas te ontmoedigen.

Als ondernemer is het dus verstandig om na te denken over alternatieve verwarmingsbronnen voor jouw bedrijfspand. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals warmtepompen, biomassaketels en zonneboilers. Het is verstandig om je hierover goed te laten informeren en te kijken wat voor jouw specifieke situatie de beste optie is.

 

Kan ik zomaar van het gas af?

Als je als particulier of ondernemer van het gas af wilt, is het belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden en de kosten. Het is niet zomaar mogelijk om van het gas af te gaan zonder aanpassingen aan de woning of het bedrijfspand en zonder te investeren in alternatieve verwarmingsbronnen.

Voordat je overweegt om van het gas af te gaan, is het verstandig om een energieadvies in te winnen. Een expert kan je informeren over de mogelijkheden en kosten van alternatieve verwarmingsbronnen en kan samen met jou kijken naar wat het beste past bij jouw situatie. Daarnaast kan de expert ook kijken naar andere energiebesparende maatregelen die je kunt treffen om de energierekening te verlagen.

Als je hebt besloten om van het gas af te gaan, dan zijn er verschillende stappen die je moet nemen. Zo moet je bijvoorbeeld een warmtepomp of een ander alternatief verwarmingssysteem aanschaffen en laten installeren. Ook moet je in sommige gevallen aanpassingen doen aan de isolatie van je woning of bedrijfspand om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Belangrijk is om te weten dat je niet zomaar van het gas af kunt als je een huurwoning of een bedrijfspand huurt. Dit moet in overleg gaan met de eigenaar van het pand en er moet worden gekeken naar de haalbaarheid van alternatieve verwarmingsbronnen.

 

Welke duurzame alternatieven zijn er voor gas?

Er zijn verschillende duurzame alternatieven voor gas als verwarmingsbron voor woningen en bedrijfspanden.

Hieronder noemen we een aantal mogelijkheden:

Warmtepomp: Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en gebruikt deze warmte om het pand te verwarmen. Een warmtepomp kan worden gecombineerd met vloerverwarming of radiatoren. 

Zonneboiler: Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen voor gebruik in het pand. Het water wordt opgewarmd door zonnecollectoren op het dak van het pand.

Biomassaketel: Een biomassaketel gebruikt houtsnippers, pellets of ander organisch materiaal om water te verwarmen voor gebruik in het pand.

Infraroodpanelen: Infraroodpanelen zorgen voor directe stralingswarmte en kunnen worden gebruikt als alternatief voor traditionele radiatoren.

Stadsverwarming: Stadsverwarming maakt gebruik van restwarmte uit bijvoorbeeld de industrie of afvalverwerking om huizen en bedrijven te verwarmen.

Het is belangrijk om te kijken welk alternatief het beste past bij jouw situatie en welke kosten en investeringen hierbij komen kijken. Een expert kan je hierbij helpen. 

  Download gratis: "aan de slag met energielabel A"

  “Per 1 januari 2023 moet elke kantoor minimaal een energielabel C hebben. Lees in dit e-boek achtergronden en hoe je het aanpakt. En -dus- hoe je geld kunt besparen.”

  Werken aan engergielabel a voor kantoor

  Hoe kom ik de volgende winter door zonder gas?

  Als je van plan bent om de winter door te komen zonder gas als verwarmingsbron, is het belangrijk om te zorgen voor een goede en duurzame alternatieve verwarmingsbron.

  Een warmtepomp is een van de beste alternatieven voor gas en kan helpen om je woning of bedrijfspand gedurende de wintermaanden te verwarmen. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater en gebruikt deze warmte om het pand te verwarmen. Een warmtepomp kan worden gecombineerd met vloerverwarming of radiatoren.

  Een andere optie is een biomassaketel, die gebruik maakt van houtsnippers, pellets of ander organisch materiaal om water te verwarmen voor gebruik in het pand. Ook een zonneboiler kan helpen om warm water te leveren tijdens de wintermaanden.

  Naast alternatieve verwarmingsbronnen zijn er ook andere stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je de winter zonder gas doorkomt. Zo is het belangrijk om te zorgen voor goede isolatie van je woning of bedrijfspand om warmteverlies te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatiemateriaal in de muren, vloeren en dak.

  Daarnaast kun je ook kijken naar manieren om energie te besparen, zoals het gebruik van energiezuinige verlichting, het verminderen van het gebruik van elektrische apparaten en het verminderen van warmteverlies door het sluiten van deuren en ramen.

  Het is ook altijd verstandig om advies in te winnen bij een expert om te kijken welke stappen je het beste kunt nemen om de volgende winter zonder gas door te komen.

   

  Is verwarmen met airco goedkoper dan gas?

  Over het algemeen is verwarmen met een airconditioning niet goedkoper dan verwarmen met gas, vooral niet als het gaat om het verwarmen van een heel huis of bedrijfspand gedurende langere tijd. Airconditioners zijn niet ontworpen om op grote schaal te verwarmen en gebruiken meestal elektriciteit om warmte te produceren, wat duurder kan zijn dan het verwarmen van een huis met gas.

  Als je echter alleen een enkele kamer in een huis wilt verwarmen, kan een airconditioning wel een optie zijn. Het is dan wel belangrijk om te kijken naar de energie-efficiëntie van de airco en het vermogen om te verwarmen, omdat sommige modellen energiezuiniger zijn dan andere en beter geschikt zijn om te verwarmen.

  Het is belangrijk om te overwegen dat het vervangen van gas als verwarmingsbron door een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp, biomassaketel of zonneboiler op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper zal zijn dan verwarmen met gas of airconditioning. Hoewel de initiële investering in deze alternatieven hoger kan zijn, zullen de energiekosten op de lange termijn lager zijn en zal je bijdragen aan een duurzamere toekomst.

   

  Wat zijn de kosten voor een duurzaam alternatief?

  De kosten voor een duurzaam alternatief voor gas als verwarmingsbron variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het pand, de gewenste capaciteit van het verwarmingssysteem en de installatiekosten. Hieronder volgen enkele richtprijzen voor de verschillende alternatieven:

  Warmtepomp: De kosten voor een warmtepomp variëren van €5.000 tot €20.000, afhankelijk van het type en de capaciteit van de warmtepomp. De installatiekosten bedragen gemiddeld €2.000 tot €5.000.

  Biomassaketel: De kosten voor een biomassaketel variëren van €10.000 tot €20.000, afhankelijk van de grootte van het systeem en de installatiekosten.

  Zonneboiler: De kosten voor een zonneboiler variëren van €2.500 tot €5.000, afhankelijk van het type en de grootte van de zonneboiler en de installatiekosten.

  Stadsverwarming: De kosten voor aansluiting op stadsverwarming variëren afhankelijk van het gebied en de afstand tot het verwarmingsnetwerk. De aansluitkosten bedragen gemiddeld €1.000 tot €2.500, terwijl de maandelijkse kosten variëren afhankelijk van het verbruik.

  Het is belangrijk om te overwegen dat de initiële kosten voor deze duurzame alternatieven hoger kunnen zijn dan het vervangen van een gasgestookt systeem. Echter, op de lange termijn zullen deze alternatieven goedkoper zijn vanwege lagere energiekosten en onderhoudskosten, evenals lagere milieukosten en een betere duurzaamheid.

  Schakel de hulp in van de experts

  Wil jij van het gas af? Neem dan vrijblijvend contact op met Technowacht en wij helpen jou graag verder om de eerste stappen naar een duurzame woning of bedrijfspand te zetten.

  Wil je snel een goed advies?

  Bel me terug

  "*" geeft vereiste velden aan

  Naam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Lees ook: