Zorg voor goede ventilatie op kantoor

Home >> Zorg voor goede ventilatie op kantoor

Zorg voor goede ventilatie op kantoor

Hoewel hedendaagse gebouwen beter geïsoleerd zijn en een beter energierendement hebben door hun luchtdichte infrastructuur, kan er ook een tekort aan verse lucht optreden en dat kan leiden tot meer vocht, microben en allergenen.

 

Het belang van goede ventilatie

Wist je trouwens dat er zelfs een term bestaat voor ziekte door slechte luchtkwaliteit? Het zogenaamde ‘sickbuildingsyndroom’. Medewerkers die hieraan lijden, hebben onder andere last van hoofdpijn, concentratieverlies, jeuk, futloosheid en al die klachten zijn toe te schrijven aan de omgeving waarin ze werken.

Dit wil je uiteraard vermijden, maar wat als een degelijk ventilatiesysteem in het kantoorgebouw ontbreekt? Gelukkig is de oplossing eenvoudiger dan je zou vermoeden. Om dit probleem op te lossen, heeft Technowacht verschillende ventilatiesystemen die op de meest efficiënte wijze zorgen voor verse en zuivere lucht.

Download gratis:

‘handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat’

E boek over gezonde werkomgeving

Welke ventilatieoplossing is voor mijn kantoor de meest geschikte?

Je hebt de keuze uit een centraal ventilatiesysteem of een kleinere oplossing. Wij lichten ze hieronder verder toe.

 

Een centraal ventilatiesysteem plaatsen

Met een centraal ventilatiesysteem kan je de luchtkwaliteit van jouw kantoor regelen. Dit vindt plaats via een systeem van ventilatiekanalen en ventilatoren. De verse buitenlucht komt dan in de kantoorruimten terecht en de vervuilde lucht wordt via ruimtes met een hoge luchtvochtigheid weer afgevoerd.

Met name bij nieuwbouwprojecten en grote renovaties kun je kiezen voor het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem. Voor nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem zelfs verplicht.

 

Welke ventilatie mogelijkheden zijn er voor mijn kantoor?

Wanneer u behoefte hebt aan het verwarmen of koelen van meerdere ruimtes tegelijk, dan raden wij het kopen van een multi-split airconditioning aan.

 

Hoe werkt een multi-split airconditioning?

Bij een dergelijke vorm van klimaatbeheersing worden meerdere binnen units gekoppeld aan één enkele buitenunit. De airco units kunnen eventueel ook de ruimtes reinigen, ventileren of ontvochtigen. Dit maakt ze zeer geschikt voor kantoren en winkels. Bij dit systeem kun je kiezen voor binnendelen in diverse varianten zoals een wandmodel, plafond inbouw of vloermodel. Daarnaast is zowel een centrale als decentrale bediening of een combinatie van beide mogelijk. Een multi-split airco staat bekend om het lage energieverbruik.

 

Hoe werkt een single-split airconditioning?

Een single split airconditioning is gericht op het koelen en verwarmen van één enkele ruimte. Hierbij zijn diverse vormen van binnen onderdelen mogelijk, zoals wand- en vloermodellen en plafond in- en opbouwen. Deze installatie heeft minimaal een koelvermogen van 2.6 kW en is in de meeste gevallen voorzien van een warmtepomp van minstens 2.8 kW voor de verwarming. De klimaatbeheersing kan uitgebreid worden met een luchtfilter, droogfunctie, timer en meerdere luchtventilator standen. Je kunt ook kiezen voor een fluisterstil model. De prijzen hiervoor liggen iets hoger, maar je hoort niets van het koelsysteem of de verwarming.

 

Hoe werkt het VRF systeem?

Naast single, en multi-split systemen is er ook het VRF airconditioningsysteem. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. Dit betekent dat de hoeveelheid koudemiddel binnen het systeem varieert en dat beïnvloedt de capaciteit. Het VRF systeem is een compleet klimaatsysteem met meerdere binnen- en buitenunits, waardoor het geschikt is voor het koelen, ventileren en verwarmen van complete gebouwen. Een VRF installatie kan daarom zowel als centrale verwarming als centrale airconditioning worden gebruikt. Het eveneens mogelijk de units te koppelen aan een vloerverwarming. Een VRF systeem is zowel lokaal als op afstand te bedienen, wat leidt tot een hoog gebruiksgemak en wooncomfort.

 

Vraag eens naar de mogelijkheden. Wij geven je graag het beste advies voor jouw situatie!

Lees ook:

Alles over de warmtepomp!

Alles over de warmtepomp!

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je jouw gebouw verduurzamen