Warmtepomp of pv-panelen binnenkort verplicht bij een ingrijpende renovatie
“Vanaf 30 juni verplicht. De nieuwe maatregel komt voort uit Europese regelgeving”
Vanaf 30 juni aanstaande dienen bij de ingrijpende renovatie van een woning of een ander gebouw maatregelen te worden doorgevoerd om een vastgestelde minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken. In praktische zin en concreet betekent dit dat een warmtepomp of zonnepanelen dienen te worden toegepast.
De nieuwe maatregel komt voort uit Europese regelgeving. In de RED II-richtlijn (Renewable Energy Directive II) staat dat EU-lidstaten een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie moeten voorschrijven bij nieuwbouw en een ingrijpende renovatie. Met betrekking tot nieuwbouw van woningen en kantoorpanden voldoet Nederland inmiddels aan die EU-eis, doordat sinds 1 januari de BENG-systematiek van kracht is.
Aan de EU-plicht dat ook hernieuwbare energie moet worden opgewekt na een ingrijpende renovatie, moet vanaf deze zomer worden voldaan. Wat wordt er precies met ‘ingrijpende renovatie’ bedoeld? Valt het plaatsen van dubbel glas of dakisolatie er bijvoorbeeld onder, of is er meer voor nodig? De EU biedt lidstaten de keuze uit twee definities: de renovatie moet 25 procent van de waarde van het gebouw omvatten of 25 procent van de oppervlakte van de gebouwschil die wordt gerenoveerd. Eerder werd al bekend dat de Nederlandse regering de tweede definitie hanteert.
De nieuwe regeling wordt onderdeel van het Bouwbesluit, dat hiervoor zal worden aangepast. In het concept-wijzigingsbesluit wordt nader uitleg gegeven over de gekozen definitie: om onder de noemer ‘ingrijpende renovatie’ te vallen, dient bij een verbouwing minstens 25% van de oppervlakte van de ‘integrale gebouwschil’ worden vernieuwd, veranderd of vergroot. Daarnaast wordt nog een ander criterium genoemd namelijk de renovatie wordt alleen als ‘ingrijpend’ beschouwd als ook het afgiftesysteem van de verwarmingsinstallatie, minimaal deels, wordt vernieuwd.
Warmtepomp en zonnepanelen: een duurzame combinatie
Een warmtepomp combineren met zonnepanelen is een duurzame oplossing richting een fossielvrij leven. Dit komt doordat je minder of zelfs helemaal geen gas meer verbruikt. Een warmtepomp werkt op stroom waardoor je stroomverbruik kan toenemen. Je energieleverancier levert deze stroom. Maar met zonnepanelen kun je ook je eigen stroom voor de warmtepomp opwekken.
Een ideale combinatie; warmtepomp en zonnepanelen
Nederland is een ideaal land voor deze combinatie: er is voldoende zon en het is niet te warm. Op zonnige lange dagen wek je meer stroom op voor de warmtepomp.
Om voldoende rendement uit een warmtepomp te halen, zijn de volgende punten belangrijk:
- Een laag energieverbruik door een goede isolatie van jouw kantoor, praktijkruimte of woning (dak, muren, ramen en buitendeuren),
- Een lage temperatuurverwarming, zoals een vloer- of wandverwarming of LTV-convectoren.
In de winter brengt een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen minder op. Daarnaast heb je dus ook stroom nodig van je energieleverancier. Indien de zon wel schijnt op een winterse dag, dan kan de warmtepomp gebruikt worden voor het maken van warm tapwater.
Gunstige voorwaarden voor zonnepanelen zijn:
- Een regio met veel zonuren,
- Een dak op het zuiden,
- Een dak met een hellingshoek van 35 graden.
Werkt een warmtepomp voor jou?
Voordat je het rendement en de terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit voor jou de meest duurzame oplossing is. Als je wilt weten of jouw kantoorruimte, winkel of praktijkruimte geschikt is voor een warmtepomp, raadpleeg dan eerst een expert.
Werkt een warmtepomp voor jou?
Voordat je het rendement en de terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit voor jou de meest duurzame oplossing is. Als je wilt weten of jouw kantoorruimte, winkel of praktijkruimte geschikt is voor een warmtepomp, raadpleeg dan eerst een expert.
Welke factoren bepalen hoeveel jij bespaart?
- De grootte van jouw kantoor, winkel of praktijkruimte,
- De mate van isolatie,
- Het type waterpomp,
- Het type ventilatiesysteem,
- De huidige manier van verwarmen,
- Het huidige verbruik voor verwarming en warm water,
- De temperatuur buiten en binnen.
Werken een hybride warmtepomp en zonnepanelen samen?
Ook een hybride warmtepomp kan gecombineerd worden met zonnepanelen. Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat samenwerkt met de reguliere gas cv-ketel. Er zijn echter een aantal voorwaarden waaraan een kantoor of winkel moet voldoen om geschikt te zijn voor deze vorm van verwarming. Raadpleeg dus eerst weer een expert.
In de meeste gevallen kun je, wanneer je nog niet de volledige capaciteit van de zonnepanelen benut, de opgewekte zonne-energie gebruiken voor het voeden van de warmtepomp. Er moet hierbij wel altijd gekeken worden naar de mate waarin de cv-ketel en de warmtepomp zorgen voor de centrale verwarming.
Hoe haal ik het meeste uit de combinatie warmtepomp en zonnepanelen?
Ieder pand is uniek en daardoor verschilt de optimale combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen per situatie. De perfecte combinatie is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo dient er altijd gekeken te worden naar het verwarmingstype en de isolatiewaarde in het pand.
Wil je zoveel mogelijk energie besparen? Dan is het mogelijk de warmtepompboiler zo in te stellen, dat deze alleen overdag kan worden opgewarmd. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de zelf opgewekte stroom en zal de levering aan het net beperkt worden.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om een warmtepomp volledig op zonne-energie te laten functioneren is per situatie verschillend. Liggen je zonnepanelen niet op een dak op het zuiden, maar op het oosten of westen, dan heb je al snel meer nodig. Uiteraard verbruik je met een warmtepomp veel minder of geen gas meer dat veel duurder is dan elektriciteit.
Download gratis:
'Werken aan een duurzaam kantoor -en bespaar kosten - met energielabel A.
Per 1 januari 2023 is het hebben van een energielabel C verplicht voor kantoren. '

Lees ook:
Alles over de warmtepomp!
Is de warmtepomp verplicht voor mijn situatie? In Nederland is de warmtepomp...
F-gassen servicemonteur binnenklimaatinstallaties [M/V]
Ben jij een ervaren F-gassen servicemonteur en ben je klaar voor een nieuwe...