april 12, 2023

Hoe Voorkom je een Airco Hoofdpijn?

Feit of Fabel?

Airconditioning is een zegen tijdens tropische temperaturen. Het maakt dagelijkse activiteiten zoals autorijden, werken of sporten veel gemakkelijker dankzij de verkoelende lucht. Echter, sommige mensen voelen zich na het gebruik van de airconditioning niet helemaal lekker, dit komt door een zogenaamde “Hoofdpijn Airco”. In dit artikel onderzoeken we de mogelijke oorzaken van klachten, met een focus op hoofdpijn, en bieden we concrete stappen om deze te voorkomen.

Oorzaken van Hoofdpijn

Hoofdpijn na het gebruik van de airconditioning wordt vaak genoemd (airco hoofdpijn) . Maar wordt dit veroorzaakt door de airco zelf? Nee, een airco alleen veroorzaakt geen hoofdpijn. Symptomen die ontstaan door de droge lucht kunnen echter wél hoofdpijn veroorzaken. Dit kan komen door temperatuurverschillen, droge lucht, verontreinigingen in de lucht en zelfs geluidsniveaus.

Temperatuurverschillen

Een plotselinge overgang van een warme naar een koude omgeving kan bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken. Een geleidelijke overgang tussen temperaturen kan dit risico verminderen.

Droge Lucht

Airconditioners verminderen de luchtvochtigheid, wat kan leiden tot uitdroging van de slijmvliezen en hoofdpijn. Zorg voor voldoende ventilatie en gebruik eventueel een luchtbevochtiger.

Verontreinigingen in de Lucht

Een slecht onderhouden airconditioningsysteem kan stof, schimmels of andere verontreinigingen verspreiden. Regelmatig onderhoud en reiniging zijn essentieel om dit te voorkomen.

Geluidsniveaus

Sommige airconditioners produceren hoog geluidsniveau, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Overweeg geluiddempende materialen of ventilatoren om het geluid te verminderen.

our team

Preventieve Maatregelen

Als je merkt dat je hoofdpijn krijgt in de buurt van een airconditioner, volg dan deze stappen:

 1. Zorg voor een geleidelijke overgang tussen temperaturen door de airconditioner niet te veel te koelen.
 2. Zorg voor voldoende ventilatie in de kamer door ramen af en toe te openen of een luchtbevochtiger te gebruiken.
 3. Onderhoud de airconditioner regelmatig om verontreinigingen te minimaliseren.
 4. Overweeg het gebruik van geluiddempende materialen of ventilatoren om het geluidsniveau te verminderen.

Wat is de Juiste Temperatuur van een ruimte?

De juiste temperatuurinstelling voor een airconditioner is persoonlijk. Factoren zoals persoonlijke voorkeur, buitentemperatuur, energie-efficiëntie en activiteitsniveau spelen een rol. Onze tip is om niet meer dan 8 graden Celsius verschil tussen buiten- en binnenlucht te hebben. Experimenteer met verschillende instellingen en gebruik functies zoals de ‘automatische’ modus voor optimaal comfort.

Het Belang van Airco Reiniging

Het reinigen van de airconditioning is van groot belang voor efficiëntie, gezondheid en comfort. Hier zijn redenen waarom reiniging cruciaal is:

 1. Verbeterde Luchtkwaliteit: Een gereinigde airconditioner verspreidt geen stof, pollen, schimmelsporen en allergenen. Dit verbetert de luchtkwaliteit.
 2. Voorkomen van Geurproblemen: Vieze airconditioners kunnen onaangename geuren verspreiden. Regelmatige reiniging voorkomt dit probleem.
 3. Efficiëntie en Energiebesparing: Vuilophoping belemmert warmteoverdracht, waardoor het systeem harder moet werken. Regelmatige reiniging verbetert efficiëntie en bespaart energie.
 4. Verlenging van de Levensduur: Onderhoud en reiniging verminderen slijtage en voorkomen technische problemen, wat de levensduur van de airconditioner verlengt.

Hoe Reinig je de Airco?

Reiniging omvat het vervangen of reinigen van filters, schoonmaken van spoelen, en controleren van ventilatieopeningen en condens bakken. Koeltechnische handelingen moeten worden uitgevoerd door gecertificeerde monteurs.

 

climate img

Kortom, het reinigen van de airconditioning is essentieel voor optimale werking, luchtkwaliteit en energiebesparing. Het voorkomt gezondheidsproblemen en verlengt de levensduur van het systeem.

Wil je meer weten of overweeg je een airconditioningsysteem aan te schaffen? Neem gerust contact met ons

Bel mij terug

  Een vraag stellen

   Offerte aanvragen