De 10-meest gestelde vragen over een airco!

Home >> De 10-meest gestelde vragen over een airco!

De aanschaf van een airconditioning?

Wij kunnen ons voorstellen dat je als ondernemer met deze warmte de aanschaf van een airconditioning overweegt maar ook door de bomen het bos niet meer ziet.

Wij hebben de 10-meest gestelde vragen over een airconditioning voor jou op een rijtje gezet.

Hoe werkt een airconditioner?

Airco’s werken op het principe van drukverschil en luchtcirculatie

Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, t.w.: een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

Welke type airco’s bestaan er?

Er zijn twee hoofdgroepen in airconditioning te onderscheiden, namelijk mobiele en vaste (split) airconditioners.

✅ Mobiele airco

Deze airconditioners zijn vooral praktisch, omdat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Het gewicht van een mobiele airco is laag en dankzij de wieltjes kun je de airco snel verplaatsen van ruimte naar ruimte. De mobiele airco is vooral geschikt voor kleine ruimten.

✅ Vaste (split) airco

Het woord ‘vaste’ zegt het eigenlijk al, dit type airco wordt op een vaste plaats in een ruimte gehangen. Wereldwijd wordt dit type het meest verkocht. Net als bij de mobiele airconditioners zijn ook van dit type vele uitvoeringen beschikbaar waaruit gekozen kan worden. Voor diverse soorten ruimtes, van een praktijkruimte tot een magazijn, van klein tot groot.

Bij een vaste (split) airco heb je de keuze uit:

  • wand
  • cassette (plafond inbouw)
  • plafond
  • vloer
  • satelliet
  • of VRF modellen

Vloer, plafond en multi-split modellen zijn naast veelvuldig gebruik in kantoren en winkels ook prima thuis te gebruiken. Het cassette-plafond inbouwmodel wordt vooral toepast in ruimtes zoals winkels, kantoren en restaurants. VRF airco’s worden in (grote) gebouwen gebruikt om meer dan 5 ruimtes tegelijkertijd te koelen/verwarmen. 

Download gratis: "aan de slag met energielabel A"

“Per 1 januari 2023 moet elke kantoor minimaal een energielabel C hebben. Lees in dit e-boek achtergronden en hoe je het aanpakt. En -dus- hoe je geld kunt besparen.”

Werken aan engergielabel a voor kantoor

Wat zijn de kosten van de aanschaf?

De gemiddelde kosten voor het kopen en installeren zijn voor een Split Airco €1.600 tot €3.250. Deze kosten zijn inclusief montage. Voor een Multi-split airco betaal je €3.000 tot €5.550 voor de installatie en aanschaf.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een airco?

Let allereerst op de volgende 2 punten:

✅ Het vermogen (energieverbruik) en het oppervlak (aantal m3) dat de airco kan koelen.

✅ En ten tweede is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel geluid een airco maakt. 

Wat is de beste plek voor een airco?

Voor een optimale werking adviseren wij de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Indien de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de kantoorruimte binnenkomt.

Welk merk heeft de stilste airco?

De meest bekende airco merken zoals Mitsubishi, Daikin en Toshiba hebben extreem stille airco’s.

Vraag onze airconditioning specialisten naar de mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Een airco is een bepaald type warmtepomp, namelijk een lucht-luchtwarmtepomp. Zo’n systeem dient voornamelijk om te koelen, maar je kunt er evengoed werkruimtes mee verwarmen.

Daarnaast bestaan er nog verschillende andere soorten warmtepompen. Die worden voornamelijk gebruikt om te verwarmen, maar met sommige types kun je ook koelen. Warmtepompen die zowel kunnen verwarmen als koelen, noemen we omkeerbare warmtepompen.

Hoe bereken je het koelvermogen?

Deze aanduiding is het vermogen dat nodig is om een ruimte van bepaalde omvang te koelen. De omvang wordt gemeten in kubieke meters en het vermogen in Watt. Naast het koelen kan een airco ook verwarmen en dan spreken we van een verwarmvermogen. Deze vermogens om te verwarmen liggen doorgaans iets hoger dan het vermogen van het koelen.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Het gebruik van energie van airco’s is in de laatste jaren sterk verbeterd. De machines zijn zuiniger in gebruik en dat scheelt ook in uw portemonnee! Hoeveel energie een apparaat gebruikt wordt tegenwoordig vastgesteld door labels, van A t/m G om precies te zijn. Heeft een systeem het label A dan is dit de meest zuinige apparaat. Je bent dan verzekerd dat het energiegebruik laag is en dat de airco voldoet aan de strenge milieurichtlijnen opgesteld door de EU.

Word ik verkouden van een airconditioning?

In principe is het niet mogelijk dat je verkouden wordt van de airconditioning. Echter, is het wel belangrijk dat je de airco regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Ook mag het binnen maximaal 6 graden kouder zijn dan de buitentemperatuur en dient de luchtvochtigheid optimaal te zijn.

Wil jij ook een airco aanschaffen voor je bedrijfspand?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord voor een vrijblijvend advies of een offerte via: https://technowacht.nl/contact/

Wil je snel een goed advies?

Bel me terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: