Praktische tips voor een gezond binnenklimaat!

Home >> Praktische tips voor een gezond binnenklimaat!

Een gezond binnenklimaat! – Welke praktische aanpassingen kun jij als ondernemer doorvoeren?

In algemene zin is de werkgever verantwoordelijk voor een gezond binnenklimaat op de werkplek. Het gaat immers om de veiligheid en gezondheid van het team. Zo maak je bijvoorbeeld geen werkplek op een plek waar het tocht en laat je jouw medewerkers niet brainstormen in een ruimte waar het ijskoud is. Logisch. Maar wat kun je nog meer doen? In dit artikel geven we tips om de luchtkwaliteit op jouw kantoor te verbeteren.

Het kantoor waar jullie werken is zo gebouwd dat niemand last heeft van de weersomstandigheden buiten. Zo is er vanzelfsprekend een verwarming, is de boel netjes geïsoleerd en ook wanneer het zonnetje straalt is er een airco die je team voor de warmte behoedt.

Toch houdt dit niet in dat het binnenklimaat dat hierdoor ontstaat per definitie prettig, laat staan gezond is. 

Verschillende factoren spelen een rol

Een gebouw dient medewerkers een behaaglijk en gezond binnenklimaat te bieden. Als we het hebben over een binnenklimaat, worden factoren als temperatuur, luchtvochtigheid, de luchtsnelheid en de akoestiek bedoeld. Het binnenklimaat zegt veel over de kwaliteit van de lucht en heeft invloed op de productiviteit en het comfort van jouw medewerkers. En het thermisch binnenklimaat heeft betrekking op de optimale temperatuur in een gebouw. Stuk voor stuk bepalen deze de kwaliteit van de werkplek.

Wanneer dit niet in orde is, heeft dat daadwerkelijk gevolgen voor de gezondheid en de productiviteit van je medewerkers. Het is daarom belangrijk dat er niet alleen aandacht wordt geschonken aan de bouwtechnische kant, maar ook aan factoren die op het eerste oog onbeduidend lijken. Zeker als het team vaker klaagt over hoofdpijn of vermoeidheid. 

De effecten van een slecht binnenklimaat

Een ongezond binnenklimaat kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Veelvoorkomende symptomen van een slecht binnenklimaat zijn:

  • hoofdpijn,
  • branderige ogen/droge ogen,
  • geïrriteerde huid,
  • slijmvliezen geïrriteerd,
  • benauwd gevoel,
  • concentratieproblemen. 

Deze gezondheidsklachten kunnen leiden tot een hoger ziekteverzuim en een onprettig werkklimaat. Goed om daar aandacht aan te besteden, niet alleen omdat je het beste met je medewerkers voor hebt, maar ook omdat je ziekteverzuim wilt voorkomen. Bovendien valt het aanbieden van een goede en veilige werkplek voor jou, als werkgever, onder de zorgplicht.

Download gratis:

'handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat'

E boek over gezonde werkomgeving

Welke aanpassingen kun je doorvoeren?

 

1. Zorg voor een goede ventilatie

Voldoende verse en schone lucht is nodig om de luchtkwaliteit hoog te houden. Zet ramen en deuren daarom regelmatig open zodat er gelucht kan worden. Let er ook op dat ventilatieroosters en -systemen vrij zijn van blokkades en dat frisse lucht vrijelijk kan stromen.

Maak hier onderling goede afspraken over, want wat voor de één als prettiger wordt ervaren, vindt de ander storend.

2. Zorg voor een gebalanceerde luchtvochtigheid

Een te droge of juist te vochtige lucht op kantoor veroorzaakt keel- en oogproblemen. Belangrijk dat  de luchtvochtigheid in de ruimte in balans is; niet te droog, niet te vochtig.

Juist door veel ventileren wordt het binnenklimaat droger, waardoor virussen langer overleven, makkelijker door de lucht zweven en onze luchtwegen veel kwetsbaarder zijn voor infecties. De juiste luchtvochtigheid (40-60%) reduceert aanzienlijk de overlevingstijd van (Corona) virussen en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem beter werkt.

Hoe zorg je voor de juiste balans?

Een te lage luchtvochtigheid is op te lossen door een luchtbevochtiger in de ruimte te plaatsen. Deze verhoogt het vochtgehalte waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Radiatoren voorzien van een bakje met water werkt ook. Een simpele oplossing, maar de verdamping van het water zorgt wel degelijk voor een verschil in luchtvochtigheid.

Indien de lucht op kantoor juist te vochtig is, bijvoorbeeld omdat het pand zich nabij een gracht, meer of bos bevindt, doe je er verstandig aan enkele luchtontvochtigers en schimmelvreters te plaatsen. De ruimtes goed ventileren werkt ook evenals het plaatsen van voldoende planten.

3. Zorg voor een prettige akoestische omgeving

Medewerkers dienen ongestoord te kunnen werken aan hun taken. Werkomgevingen waar veel storende omgevingsgeluiden te horen zijn, werken allesbehalve optimaal.

Veelgehoorde klachten over akoestiek gaan over galm, die wordt veroorzaakt door harde, gladde oppervlakten. Storend is ook de metaalachtige ‘flutter-echo’ door parallelle muren en plafonds.

Zo kun je met akoestische schotten ervoor zorgen dat je de akoestiek in de ruimte kunt controleren. Hoge vergadermeubels bijvoorbeeld geven medewerkers de ruimte om zich terug te trekken en in alle rust met elkaar te overleggen. De hoogte en het materiaal van deze meubels voorkomt het nagalmen van geluid in open ruimtes.

Denk bijvoorbeeld ook aan het aanwijzen van aparte vergader-, overleg- en bel-ruimten. Creëer ze desnoods door in een kantoortuin geluidspanelen te plaatsen. Zo kan de rest van het team ongestoord verder werken.

Muren van werkplekken voorzien van akoestische panelen is ook een slimme manier om zoveel mogelijk geluidshinder te voorkomen.

Benieuwd naar de luchtkwaliteit op jouw kantoor?

Laat vrijblijvend en geheel kosteloos de luchtkwaliteit bij jou op kantoor meten. Meer weten? Klik hier

 

4. Zorg voor een aangenaam thermisch klimaat

En dit is niets anders dan de temperatuur op kantoor. Deze mag niet te laag zijn, maar ook zeker niet te warm. Klachten als hoofdpijn, duizeligheid en een gebrek aan productiviteit kunnen voorkomen als de temperatuur oncomfortabel is. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden.

Bij hoge temperaturen

In het geval van een erg hete zomer, is het verstandig om extra aandacht te schenken aan het thermisch klimaat:

  • Indien het kantoor over een klimaatinstallatie (airco) beschikt, zorg er dan ook voor dat deze altijd bedrijfsklaar is en niet teveel hinderlijk geluid oplevert.
  • Door eventueel ‘s nachts extra te ventileren of de installatie vroeg op de ochtend op te laten starten, zorg je ervoor dat het kantoor gedurende de dag koel blijft.
  • Bied je team de mogelijkheid aan te werken volgens een tropenrooster: eerder beginnen, eerder op de dag stoppen.
  • Laat je team vaker pauzeren, en stimuleer gelijk het voldoende drinken van water. Trakteer desnoods op waterijsjes.
  • Maak afspraken over welke zomerkleding wel en niet is toegaan op kantoor tijdens een hittegolf. Wel of geen sandalen? Wat verstaan we onder nette slippers? Wanneer is iets te bloot?

5. Zorg voor een algehele goede luchtkwaliteit

Tot slot zijn er nog een aantal andere manieren waarmee je een gezond binnenklimaat kunt creëren. Deze focussen zich op het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Door de stofdeeltjes die door de lucht zweven naar een minimum te brengen zal de kwaliteit van de lucht verbeteren. Hieronder een aantal manier waarop je dat kunt realiseren:

Of kopieerapparaten en printers daadwerkelijk gezondheidsrisico’s opleveren, wordt in belangrijke mate bepaald door maatregelen die de fabrikant getroffen heeft in het ontwerp van de apparatuur, eventueel aangebrachte voorzieningen om de uitstoot van gevaarlijke stoffen tegen te gaan, de mate van onderhoud van de apparatuur, de ruimte waarin de apparatuur staat opgesteld en de ventilatie van deze ruimte. Ook het gebruik van het apparaat heeft invloed op de mate van risico die jouw medewerkers lopen.

Met een luchtreiniger, ook wel luchtzuiveraar genoemd, haal je stof, bacteriën, allergenen en vieze geurtjes uit de lucht. Dit zorgt ervoor dat de klachten van bijvoorbeeld hooikoorts of astma verminderen. Plaats ze in verschillende ruimten op kantoor. Hierdoor wordt de lucht niet alleen schoner, maar ruikt het ook een stuk frisser.

Planten op kantoor verbeteren de luchtkwaliteit. Ze hebben een zuiverende werking. Planten nemen CO2 in zich op, en zetten deze om naar zuurstof, waardoor de lucht zuiverder en aangenamer wordt en schadelijke stofdeeltjes geneutraliseerd worden.

Ten slotte

Steeds meer gebouweigenaren en gebruikers realiseren zich dat een gezond en comfortabel binnenklimaat belangrijk is. Een gezond binnenklimaat zorgt ervoor dat het welbevinden van jouw medewerkers toeneemt, het reduceert het ziekteverzuim en het bevordert de mate van concentratie en productiviteit. Een gezonde werkomgeving is een sterke stimulans om de huisvesting aan te passen en te verbeteren.

Op onze website treft u een gratis checklist aan met een plan van aanpak om te werken aan een gezonde leefomgeving.

Schakel de hulp in van de experts

Wil jij een gezond en duurzaam bedrijfspand en wil je gericht advies van de experts? Neem dan vrijblijvend contact op met Technowacht en wij helpen jou graag verder om de eerste stappen naar een gezond kantoorgebouw te zetten.

Wil je snel een goed advies?

Bel me terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: