Hoe belangrijk is een gezond binnenklimaat?

Home >> Hoe belangrijk is een gezond binnenklimaat?

Hoe belangrijk is een gezond binnenklimaat?

Een gezond binnenklimaat draagt bij aan een veilige werkomgeving. Virusdeeltjes kunnen zich verspreiden in het binnenklimaat. Slecht functionerende airco en luchtbehandelingssystemen vormen een bron van klachten als hoofdpijn, droge ogen, allergie en dergelijke. Wat kun jij als ondernemer doen? In ieder geval is een goede ventilatie van groot belang.

Vaak gaat het om een kantoorsituatie, maar ook op andere werkplekken zoals een productiehal, winkel en ziekenhuis speelt het klimaatprobleem. Bijvoorbeeld medewerkers die het warm of koud hebben of vinden dat het muf ruikt. Ook hoofdpijn, droge ogen en concentratieverlies, een allergie of overgevoeligheid bij ziekte zijn veel voorkomende klachten van medewerkers.

 

Hoe zit dat in een productieomgeving?

In de industrie bijvoorbeeld was luchtbehandeling primair gericht op het ondersteunen van de productieprocessen, voor de arbeidsomstandigheden van productiemedewerkers was weinig oog. De trend is dat naast productkwaliteit de arbeidsomstandigheden, met name een gezond binnenklimaat, steeds meer aandacht krijgt. Wanneer medewerkers hun werkzaamheden uitvoeren onder slechte binnenklimaatomstandigheden, te warm, te koud, bedompt, tocht, te vochtig, te droog, etc., heeft dit ook negatieve invloed op de werkprestatie en daarmee op de kwaliteit van het product.

Geïntegreerde oplossingen voor koelen, verwarmen en ventileren worden steeds meer toegepast in combinatie met proceseisen.

 

Waarom is de luchtkwaliteit zo belangrijk?

De luchtkwaliteit wordt bepaald door de mate van luchtverversing en ook door factoren als het aantal aanwezige personen, de activiteiten die plaatsvinden en de aanwezigheid van apparatuur als printers en kopieermachines. Een belangrijke graadmeter is de CO2-concentratie: hoe meer CO2, des te slechter de luchtkwaliteit. De hoeveelheid CO2 in de buitenlucht is 350-400 ppm. Bij zittende, lichte activiteit zoals op een kantoor is minimaal een verse luchttoevoer van 35 m3 per uur per persoon nodig vanuit gezondheidsoogpunt. Speciale aandacht is nodig bij ruimtes waar het aantal personen sterk kan verschillen: bijvoorbeeld een vergaderzaal. Als de vergaderruimte vol is met deelnemers, is er veel meer ventilatie nodig dan bij de aanwezigheid van maar een aantal deelnemers.

Laat een kosteloze inspectie uitvoeren

Het binnenklimaatonderzoek, reserveer een gratis inspectie. Een gezond binnenklimaat leidt tot meer werkplezier en lager ziekteverzuim. lees meer klik hier

Waarom onderhoud belangrijk is voor de luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit hangt samen met goed onderhoud. Het is belangrijk om uw mechanische ventilatiesysteem regelmatig te reinigen, omdat uw ventilatiekanalen anders een verzamelplek worden voor stof, bacteriën, vocht en ongedierte. Dit heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit op de werkplek en de werking van uw systeem.

Wij adviseren om eens in 4 à 5 jaar het complete mechanische ventilatie systeem, inclusief de luchtkanalen, te reinigen. Alleen dan ben je verzekerd van een goed werkend ventilatiesysteem en frisse lucht op kantoor. Laat daarnaast tussentijds, om het jaar, de ventilatie box te laten reinigen door een expert.

Meten is weten

In productieprocessen worden heel lang sensoren toegepast voor het meten en regelen van de processen. Ook voor het realiseren en handhaven van een binnenklimaat in een productie omgeving met wisselende omstandigheden worden steeds meer sensoren toegepast. Sensoren bewaken 24/7 o.a. de luchttemperatuur en de luchtkwaliteit en sturen volautomatisch regelprocessen aan om de vooraf gedefinieerde comfortwaarden te handhaven. Steeds vaker worden ook input waarden uit het productieproces als parameters in dit proces meegenomen.

 

Productie specifieke oplossingen

Bij productieprocessen of delen daarvan kunnen heel specifiek omstandigheden ontstaan die om een maatwerkoplossing vragen. Bij processen waar veel warmte vrij komt is het belangrijk om deze warmte direct bij de bron af te zuigen, en wanneer mogelijk in een ander deel van het proces her te gebruiken. Het creëren van koele zones in de directe omgeving van deze warmte bronnen door het toevoeren van extra geconditioneerde ventilatielucht ondersteunt het welzijn van de medewerkers. Bij processen met contaminatie (vervuiling) gevaar kan het noodzakelijk zijn om de productielocatie schoon te houden met extra gefilterde ventilatielucht.

Schakel de hulp in van de experts

Wil jij een gezond en duurzaam bedrijfspand en wil je gericht advies van de experts? Neem dan vrijblijvend contact op met Technowacht en wij helpen jou graag verder om de eerste stappen naar een gezond kantoorgebouw te zetten.

Download gratis:

'handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat'

E boek over gezonde werkomgeving

Lees ook: