Hoe houd je het binnen gezond?
“Hoe gezonder de werkplek, hoe beter jouw medewerkers presteren.”
Lucht, licht, temperatuur en geluid hebben veel invloed op het binnenklimaat en daarmee ook op jouw gezondheid. Maar hoe zorg je ervoor dat het binnenklimaat in je praktijkruimte, op je werk of in je (sport)school gezond blijft? Ontdek in dit blog hoe belangrijk een gezond binnenklimaat is.
Beter werken begint bij een gezonde werkplek
Hoe gezonder de werkplek, hoe beter jouw medewerkers presteren. Ze voelen zich blijer en fitter en dat draagt weer bij aan de effectiviteit. Zelf een simpele bijdrage leveren aan een gezond kantoor is bijvoorbeeld een groene plant op je bureau.
Over ventileren
Een raam open zetten is altijd goed, maar dat is wat anders dan ventileren. Goed ventileren is heel belangrijk. Om gezond te kunnen werken, moet je dag en nacht binnenruimtes voorzien van verse lucht. De ‘oude’ lucht moet naar buiten en de ‘verse’ lucht naar binnen. Zo houd je het binnenklimaat gezond.
Ventileren is dus het voortdurend verversen van lucht. Door onder andere zweten en ademhalen komt extra vocht in de omgevingslucht. Te veel vocht in de omgevingslucht is ongezond.
Bovendien heeft vervuilde lucht een negatief effect op allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen.
Ventileren kan op een natuurlijke manier maar ook mechanisch ingeregeld worden. Er zijn dus verschillende soorten ventilatiesystemen. Het soort ventilatiesysteem is vaak afhankelijk van de grootte en de ouderdom van het pand.
Over luchtreiniging
De kwaliteit van de lucht op kantoor is niet zichtbaar. Toch is het niet vanzelfsprekend dat de lucht die je op de werkplek inademt, ook gezonde lucht is. Ook in binnenlucht kunnen onzichtbare schadelijke stofjes zitten, zoals pollen en roetdeeltjes.
Je kunt last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan keel, neus en oren, duizeligheid, droge ogen, tranende ogen, verstopte neus, benauwdheid, ademhalingsmoeilijkheden of misselijkheid. Daarnaast kunnen onaangename geuren of een droge of bedompte lucht ontstaan. Het is dus zeer wenselijk om deze veroorzakers aan te pakken of te elimineren.
De veroorzakers van ongezonde binnenlucht
Bijvoorbeeld CO2 dat ontstaat door ademhalen en verlies van lichaamsvocht bij mens en dier. In een doorsnee huishouden komt per dag circa 10 liter vocht vrij door in- en uitademen, transpireren en dergelijke. Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen.
Maar ook vocht dat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld bouwkundige gebreken. Door verbeteringen in de bouw is een afname in vochtproblemen te zien. Vochtproblemen ontstaan in een gebouw wanneer vochtige lucht door onvoldoende ventilatie blijft hangen.
En daarnaast schimmel dat ook ontstaat door bouwkundige gebreken en tevens door lekkages, onvoldoende ventileren, te lage of juist een te hoge temperatuur. Schimmel is vaak een resultaat van te veel vocht in een bepaalde ruimte of in het gebouw. De meeste schimmels groeien goed op warme, vochtige plaatsen.
Fijnstof is een veroorzaker en wordt binnen onder andere veroorzaakt door stofzuigen, stoken met houtkachels en tabaksrook. Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Tot fijnstof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling.
VOS (vluchtige organische stoffen) die vrijkomen bij allerlei producten die gebruikt worden, zoals verf- en schoonmaakmiddelen, cosmetica, luchtverfrissers en bouwmaterialen. VOS zijn organische stoffen die bij kamertemperatuur makkelijk verdampen en die schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben.
En als laatste koolstofmonoxide, ook wel koolmonoxide, komt vrij bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en cv-installaties. Koolstofmonoxide is een kleurloos gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare koolstofverbindingen. Koolstofmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos.
Over koelen
Om gedurende het jaar het binnenklimaat op het werk of op school aangenaam en gezond te houden, biedt een airconditioner of warmtepomp die zowel kan koelen als verwarmen, dé uitkomst. Een comfortabele werkomgeving is van groot belang om goed te presteren en lekker in je vel te zitten. Daarnaast zijn gebouwen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd, waardoor de behoefte aan koeling binnen groter wordt.
Hoe werkt de airconditioning?
Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging in het gebouw. Het lijkt dat er koude lucht geproduceerd wordt, maar in werkelijkheid haalt het apparaat de warmte uit de lucht uit de ruimte en verplaatst die warmte naar buiten. Hiervoor maakt het systeem gebruik van het natuurkundige feit dat verdamping warmte aan de omgeving onttrekt. Wat verdampt, is de koelvloeistof die door het apparaat stroomt.
De warme lucht in een ruimte wordt langs de verdamper gezogen door de ventilator van de binnenunit. Het koudemiddel in deze verdamper heeft warmte nodig om het verdampingsproces in gang te zetten. Het koudemiddel wordt door opwarming door de binnenlucht gasvormig (verdamping). De binnenlucht is dan flink afgekoeld en wordt weer in de ruimte geblazen.
Vervolgens wordt het gasvormige koudemiddel door een condensor in de buitenunit geleid. De temperatuur van het koudemiddel in de condensor is hoger dan de temperatuur van de buitenlucht, waardoor het koudemiddel warmte afgeeft. Het koudemiddel wordt weer vloeibaar door afkoeling door buitenlucht. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de airco-cyclus opnieuw.
Een airco onttrekt ook vocht aan de lucht in de ruimte. Koele lucht bevat minder waterdamp dan warme lucht. De condens druppeltjes worden afgevoerd door het systeem.
Download gratis:
‘handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat’

Wil je snel een goed advies?
Bel me terug
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Van Koude naar Duurzame Warmte!
Ik wil een warmtepomp aanschaffen, hoe ga ik te werk? Je bent eruit en je wilt...
De airco veroorzaakt hoofdpijn, fabel of feit?
De airco veroorzaakt hoofdpijn, fabel of feit? Airconditioning is een zegen...