Onderhoud en service van jouw airco

Home >> Onderhoud en service van jouw airco

Onderhoud en service van jouw airco

Een airco is de ideale manier om in de zomer op kantoor wat verkoeling te realiseren. Je wilt ook zo lang mogelijk van de aanschaf van jouw airconditioning genieten. Regelmatig airco onderhoud is daarom essentieel. Airco onderhoud is overigens niet alleen goed voor de levensduur van de airco. Het is ook nog eens goed voor de gezondheid van jou en jouw medewerkers. Een airco zonder onderhoud, produceert binnen de kortste keren schimmels en bacteriën. Deze schimmels blaast de airco vervolgens in jouw kantoorruimten.

Een gezond binnenklimaat op de werkvloer

Onderhoud en service van jouw airconditioning en ventilatiesysteem op kantoor is dus van groot belang. Medewerkers willen zich prettig, comfortabel en vandaag de dag VEILIG voelen op de werkplek. Een optimaal werkklimaat is mede bepalend voor enthousiaste, gemotiveerde en productieve medewerkers. Onderzoek toont dit aan. Met een airconditioning systeem realiseer je voor jouw medewerkers een optimaal binnenklimaat. En de juiste temperatuur en een comfortabele luchtvochtigheid kun je zelf bepalen. Zo voorkom je bij jouw medewerkers vervelende klachten zoals verkoudheid, keelpijn, traanogen en geïrriteerde luchtwegen.

Wat is het belang van goed onderhoud van mijn airco?

In het airco systeem zit koudemiddel dat ook bij een optimale werking van de airco afneemt. Dit komt onder andere door het verdampen van de vloeistof. Bij het airco onderhoud vult de specialist het koudemiddel weer bij. Wanneer je deze werkzaamheden te lang uitstelt, neemt de werking van de airco af. De airco heeft bij een slechte werking bovendien een veel lager rendement. Dit wil zeggen dat de airco langer en meer energie verbruikt om de gewenste temperatuur te bereiken. En dit merk je dus aan je energierekening.

 

Download gratis:

‘handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat’

E boek over gezonde werkomgeving

Verplicht onderhoud van je airconditioningsysteem

Om er nog jaren van te kunnen genieten is het echter wel cruciaal, en in sommige gevallen zelfs verplicht, om je airconditioning tijdig te laten onderhouden.

Om te bepalen of onderhoud van je airconditioning verplicht is, is het belangrijk te weten hoeveel koelmiddel de installatie kan bevatten. Bij minder dan 3 kilogram koelmiddel is onderhoud niet verplicht. In andere gevallen gelden de volgende regels:

  • <5 ton CO2eq & >50 ton CO2eq: onderhoud is jaarlijks verplicht
  •  <5 ton CO2eq & >500 ton CO2eq: onderhoud is elke zes maanden verplicht
  •  >500 ton CO2eq: onderhoud is elke drie maanden verplicht

Hoe weet je of jouw airco onderhoud nodig heeft?

Zelfs als je je airconditioning niet verplicht hoeft te onderhouden, is het soms toch noodzakelijk. Zelfs zonder concrete defecten is één keer per jaar onderhoud laten plegen door een expert verstandig. Enkele belangrijke aanwijzingen die kunnen duiden op een onderhoudsbeurt zijn:

  • Maakt je installatie meer lawaai dan gewoonlijk, dan kunnen de filters verstopt zijn. Neem dan contact op met een installateur. Ook bij geratel en geborrel is onderhoud ons advies.
  • Verminderd koelvermogen. Indien de airco steeds meer tijd nodig heeft om een ruimte te koelen, is het koelvloeistofpeil waarschijnlijk te laag en is het zaak om dit bij te laten vullen.
  • Ook stijgende energiekosten kunnen wijzen op een slecht onderhouden installatie.

Welke opties heb ik voor het reinigen van mijn airco?

Voor het reinigen van de airco heb je een aantal keuzes. Je kunt bijvoorbeeld een onderhoudscontract afsluiten, maar je kunt er ook voor kiezen om elke keer apart voor de airco onderhoudskosten te betalen. Het is vooral afhankelijk van wat jij het prettigst vindt.

Wat zijn de voordelen van een onderhoudscontract?

Wil jij geen omkijken hebben naar het airco onderhoud? Dan is een onderhoudscontract voor jou een goede optie. Hiervoor komt één keer per jaar een specialist bij je langs om de airco te reinigen. Kleine reparaties die onder het onderhoudscontract vallen, voert hij/zij dan ook direct uit. Bijkomend voordeel van dit regelmatige onderhoud is dat je airco optimaal blijft werken en de kosten voor onderhoud voor jou laag blijven.

Onze ervaren monteurs voeren de onderhoudswerkzaamheden graag voor jou uit. Dankzij hun deskundigheid en vakmanschap kun je vertrouwen op een goed werkende installatie en gezonde lucht in jouw kantoor of werkruimte.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over een airco of een gezond binnenklimaat, neem dan contact op met onze experts.

Wil je snel een goed advies?

Bel me terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: