Gratis e-boek: aan de slag met energielabel A voor jouw kantoor.

“Per 1 januari 2023 moet elke kantoor minimaal een energielabel C hebben. Lees in dit e-boek achtergronden en hoe je het aanpakt. En -dus- hoe je geld kunt besparen.”

Werken aan engergielabel a voor kantoor
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een klimaatneutrale organisatie als doel!

 Waar staat jouw organisatie op het gebied van duurzaamheid? Heb jij een doelstelling bepaald om naar toe te werken? En heb je daarvoor het tijdspad bepaald? Een doel zou bijvoorbeeld kunnen zijn een klimaat neutrale organisatie.

 

Welke spelregels gelden er?

Per 1 januari 2023 dient elk kantoorgebouw in Nederland over minimaal energielabel C te beschikken. Wat houdt de regeling energielabel C kantoren in? Wat zijn de stappen om op het niveau van energielabel C kantoren te komen?

 

De belangrijkste aandachtspunten op een rijtje

Indien jij jouw organisatie energiezuiniger wilt maken doe je er goed aan meteen de regeling Energielabel C kantoren te bestuderen en dit in je plannen mee te nemen, omdat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw in Nederland namelijk minimaal over energielabel C dient te beschikken.

 

Geldt de verplichting Energielabel C kantoren ook voor jouw organisatie?

In de regeling is bepaald dat elk kantoor groter dan 100 m2 per 1 januari 2023 minimaal over energielabel C dient te beschikken. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. En voldoe je als organisatie niet aan deze eisen dan mag jouw pand per 1 januari 2023 niet meer als zodanig worden gebruikt. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit 2012.

  opengeklapt e boek gezond binnenklimaat

  In 4 stappen naar energielabel C (of beter)

   

  Heeft jouw gebouw label D t/m G? Volg de volgende stappen om het pand voor 2023 naar energielabel C te tillen.

  De Energiebesparingsplicht

   Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. Deze geldt voor bedrijven en instellingen (Wet milieubeheer-inrichtingen) die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken.