Reinigen van mechanische ventilatie

Home >> Reinigen van mechanische ventilatie

Waarom is het reinigen van mijn mechanische ventilatie zo belangrijk?

Het is belangrijk om jouw mechanische ventilatiesysteem regelmatig te reinigen, omdat de ventilatiekanalen anders een verzamelplek worden voor stof, bacteriën, vocht en ongedierte. Dit heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit in jouw kantoor en de werking van het systeem.

Onze ervaren monteurs voeren deze werkzaamheden graag voor jou uit. Dankzij hun deskundigheid en vakmanschap kun je vertrouwen op een goed werkende installatie en gezonde lucht in jouw kantoor.

 

Welke schoonmaak werkzaamheden worden uitgevoerd?

Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle luchtkanalen gereinigd. Ook de ventilatie box en ventielen worden volledig schoongemaakt en nagelopen. Daarnaast wordt de afzuigcapaciteit getest en wordt het systeem optimaal afgesteld. Hierdoor kun je rekenen op een uitstekend functionerend ventilatiesysteem.

Een goed werkende mechanische ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid van jou en jouw medewerkers. Het helpt een gezonde luchtvochtigheid te creëren op kantoor waardoor klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, longaandoeningen en allergieën worden voorkomen.

 

Hoe vaak dien ik mijn mechanische ventilatie te reinigen?

Wij adviseren om eens in 4 à 5 jaar het complete mechanische ventilatie systeem, inclusief de luchtkanalen, te reinigen. Alleen dan ben je verzekerd van een goed werkend ventilatiesysteem en frisse lucht op kantoor. Laat daarnaast tussentijds om het jaar de ventilatie box reinigen. Wanneer je hiervoor een serviceabonnement afsluit bij Technowacht, heb je er zelf geen omkijken naar. 

 

Welke werkzaamheden voeren onze monteurs uit?

De volgende werkzaamheden worden bij een onderhoudsbeurt uitgevoerd:

 

  • Schoonmaken van de ventilator
  • Schoonmaken van de warmte terugwin-unit
  • Reinigen van de luchtventielen en de ventilatiekanalen
  • Inspectie van het systeem, controle luchtdebiet en eventueel het opnieuw inregelen van het systeem.

Download gratis:

‘handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat’

E boek over gezonde werkomgeving

Hoe belangrijk is het reinigen van de filters in mijn ventilatiesysteem?

Het is belangrijk dat de filters van een ventilatiesysteem regelmatig schoongemaakt worden en op termijn geheel vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de omgeving waar je werkt, het type filter en de vraag of er medewerkers zijn die last hebben van allergieën zoals astma of hooikoorts.

Grove filters (of voorfilters): 1x per maand schoonmaken met een stofzuiger. Vervang ze volledig na een jaar

Fijn filters: niet schoonmaken, beter compleet vervangen. Het beste doe je dit na een half jaar maar indien er sprake is van allergieën (in een stedelijke omgeving) dan kan het geen kwaad om dit reeds na twee maanden te doen.

 

Kan ik mijn mechanische ventilatie zelf reinigen?

Dat hangt van het ventilatiesysteem af. Indien je in het bezit van een systeem met balansventilatie, dan kun je de filters van het systeem vrij eenvoudig schoonmaken met een stofzuiger. Ook de luchtventielen kun je zelf schoonmaken. Meestal kan je ze makkelijk uit de muur of het plafond verwijderen en in een sopje reinigen. Zorg er wel voor dat de ventielen in de juiste stand blijven staan.

Gaat het om een systeem zonder WTW (warmteterugwinning), dan zijn er doorgaans geen filters geïnstalleerd en kun je zelf weinig doen. Het demonteren en reinigen van de ventilator en de warmte terugwin-unit laat je het beste aan een professional over. Dat geldt ook voor het reinigen van de ventilatiekanalen.

 

Lees ook:

Alles over de warmtepomp!

Alles over de warmtepomp!

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je jouw gebouw verduurzamen