Ventilatie en het gebruik van airconditioning en klimaatinstallaties in relatie tot Covid 19

Home >> Ventilatie en het gebruik van airconditioning en klimaatinstallaties in relatie tot Covid 19

VENTILATIE EN HET GEBRUIK VAN AIRCO’S EN KLIMAATINSTALLATIES IN RELATIE TOT COVID 19

“Kan er veilig gebruik worden gemaakt van recirculatie van de binnenlucht?”

 

Het is belangrijk voldoende te ventileren, dus te zorgen voor voldoende verversing van binnenlucht met buitenlucht. Ruimtes met recirculatiesystemen waar geen of te weinig verse lucht wordt toegevoegd voldoen niet aan het Bouwbesluit. Gebruik van dit soort recirculatiesystemen wordt uit voorzorg afgeraden totdat er wel gedurende de dag voldoende verse lucht wordt toegevoegd . Er zijn ook recirculatiesystemen die verse lucht toevoegen. Zorg ervoor dat deze systemen zo zijn afgesteld dat voldoende verse lucht wordt toegevoegd aan de ruimte, waardoor goede ventilatie gegarandeerd is.

Airconditioning en klimaatinstallaties

Klimaatinstallaties en/of airconditioningsystemen hebben geen aantoonbare invloed op het verspreiden van het coronavirus of het voorkomen daarvan, zegt het RIVM in een advies aan onder meer Techniek Nederland. Daarom vindt het RIVM aanpassingen aan klimaatinstallaties en/of airconditioningsystemen op basis van de huidige inzichten niet nodig.

Kans is klein

Moeten we nu dan nu bang zijn voor het gebruik van airco’s? Volgens hoogleraar moleculaire virologie Ron Fouchier van het Erasmus MC niet. Hij zegt dat de kans op een besmettelijke verspreiding van het coronavirus zeer klein is. “Anders zouden werknemers tijdens het griepseizoen of na de vakantieperiode wanneer collega’s terugkeren uit het buitenland massaal griepklachten of diarree oplopen, en dat zien we niet. Voor geen enkel virus hebben we bewijzen dat deze juist door airco of klimaatcontrolesystemen verspreiden.”

Technowacht adviseert uit voorzorg, om vooralsnog NIET de hoogste ventilatiestand op het systeem te gebruiken. Hiermee kan worden voorkomen dat de luchtstroom van de airco niet direct van de ene naar de andere persoon gaat. Voor het overige worden de algemene richtlijnen van het RIVM als voldoende veilig beschouwd.

Door M.J. A. Winters, CTO van Technowacht.