Verduurzamen kantoorpand of praktijkruimte

Home >> Verduurzamen kantoorpand of praktijkruimte

Hoe kan ik mijn kantoorpand verduurzamen?

Het is een belangrijk vraagstuk waar vrijwel iedere eigenaar van een kantoorpand mee te maken heeft. “Hoe kan ik mijn kantoorgebouw verduurzamen?”. Je wilt jouw kantoorgebouw energiezuiniger en milieuvriendelijker maken en daar ben je volgens de wet ook toe verplicht! In de regeling is bepaald dat elk kantoor groter dan 100 m2 per 1 januari 2023 minimaal over energielabel C dient te beschikken. Er zijn ook genoeg oplossingen te bedenken in hoe je een duurzamer kantoorgebouw beheert. Onder andere door de installatie van een airconditioningssysteem en/of een waterpomp.

 

Lagere energiekosten

Een lagere energierekening is voor veel eigenaren van een kantoorpand een belangrijke reden om te verduurzamen. Door het installeren van een elektrische warmtepomp kan je veel kosten op de energie besparen terwijl het ook milieuvriendelijker is. De CO2-uitstoot voor verwarming daalt namelijk met ongeveer 20 tot 45 procent! Daarnaast vervangt de warmtepomp de hr-ketel die gas als warmtebron gebruikt. De keerzijde is dat een warmtepomp alleen effectief is wanneer het bedrijfspand goed geïsoleerd is.

Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energiebron om te verwarmen. Deze wordt doorgaans aangesloten op een airconditioningsysteem zodat de warme lucht binnen het kantoorpand gelijkmatig wordt verdeeld. Zo is het altijd heerlijk warm tijdens de winterdagen en lekker koel tijdens de zomerdagen. Met een fijne bijkomstigheid dat jouw medewerkers zich comfortabel voelen op de werkplek. Om nog meer kosten te besparen is het daarnaast ook mogelijk om de elektrische warmtepomp aan te sluiten op zonnepanelen.

 

Download gratis:

“Per 1 januari 2023 moet elke kantoor minimaal een energielabel C hebben. Lees in dit e-boek achtergronden en hoe je het aanpakt. En -dus- hoe je geld kunt besparen.” 

Werken aan engergielabel a voor kantoor

Welke warmtepomp is voor mijn bedrijfspand geschikt ?

De elektrische warmtepomp is vooral geschikt voor zeer goed geïsoleerde bedrijfspanden terwijl je ook kunt kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze warmtepompen werken samen met de hr-ketel op gas en zijn geschikt voor panden die minder goed geïsoleerd zijn. Heeft jouw pand een mechanische ventilatie? Dan zou een ventilatiewarmtepomp ook een optie kunnen zijn. Ben je er niet zeker van welke warmtepomp voor het pand geschikt is? Schakel dan de hulp in van de experts!

Hoe bepaal ik het rendement van de warmtepomp?

Om het rendement van de warmtepomp te bepalen wordt er gebruikgemaakt van de COP. Dat staat voor Coefficient of Performance en laat de verhouding tussen de afgegeven warmte en de energie die daarvoor nodig is zien. Hoe hoger de COP is des te minder energie de warmtepomp verbruikt.

Comfortabele werkplek

Klagen jouw medewerkers over een droge en muffe lucht? Of is het in jouw pand altijd te warm of te koud? Een goede airconditioning voorkomt deze problemen. Een airconditioningsysteem kan zowel verwarmen als koelen en dat zorgt dus voor een uitstekende klimaatbeheersing van het kantoorgebouw. Daarnaast is het systeem aan te sluiten op bijvoorbeeld de warmtepomp.

Minder ziekteverzuim en hogere concentratie

Het is bewezen dat medewerkers zich minder vaak ziek melden als ze werkzaam zijn op een comfortabele werkplek. Daarom is het zo belangrijk dat het klimaat op orde is. Daarnaast zorgt een optimaal klimaat voor een hogere concentratie. Met als resultaat dat medewerkers productiever zijn. In zekere zin is dus ook een airconditioningssysteem dat voor een optimaal klimaat zorgt tijd- en kostenbesparend!

Split- en multi-units

Airconditioningsystemen zijn er voor zowel grotere als kleinere bedrijfspanden en je hebt de keuze in split- en multi-units. Bij split-units bestaat het systeem uit meerdere delen waarvan een deel in de ruimte van het kantoorpand wordt gemonteerd en het deel dat koelte of warmte produceert aan de buitenzijde wordt geplaatst. Deze units hebben een vaste plek binnen het bedrijf en zijn overwegend stil. Bij multi-units wordt het systeem op het dak geplaatst en gekoppeld aan het ventilatiesysteem. Het voordeel is dat de airconditioning in meerdere ruimtes geplaatst kan worden en een onderdeel wordt van het volledige warmte- en koelingssysteem van het kantoorgebouw.

 

Nog meer mogelijkheden

Naast de installatie van een elektrische warmtepomp en een airconditioningsysteem zijn er nog veel meer mogelijkheden om te verduurzamen. Denk dan aan de installatie van zonnepanelen, de huidige TL-verlichting te vervangen door LED-lampen, het plaatsen van HR++ beglazing en het isoleren van het gehele kantoorpand. Daarnaast zijn er ook minder ingrijpende mogelijkheden om te verduurzamen. Bijvoorbeeld door koelkasten, vaatwassers en koffiezetapparaten in de kantine met een energiezuinig label aan te schaffen, zo weinig mogelijk of het liefst niets uit te printen en herbruikbare producten, zoals koffiekopjes, borden en bestek te gebruiken.

Schakel de hulp in van de experts

Wil jij jouw bedrijfspand verduurzamen en wil je gericht advies van de experts? Neem dan vrijblijvend contact op met Technowacht en wij helpen jou graag verder om de eerste stappen naar een duurzamer kantoorgebouw te zetten.

Wil je snel een goed advies?

Bel me terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: