Hoe houd ik mijn energierekening in de hand?

Home >> Hoe houd ik mijn energierekening in de hand?

Hoe houd ik mijn energierekening in de hand?

Het is je vast niet ontgaan: de gasprijzen zijn de afgelopen tijd hard gestegen en daarmee ook de energierekening. Wie nu een variabel contract heeft, betaalt volgend jaar misschien honderden euro’s extra aan energie.

Dat roept waarschijnlijk een hoop vragen op. Waarom stijgen de energieprijzen precies? Gaan ze ook weer dalen? En wat betekent dat voor mijn energierekening?

Waarom stijgen de energieprijzen?

Er zijn verschillende oorzaken van de stijgende energieprijzen. Door de koude winter en relatief koude lente in Europa zijn de gasvoorraden veel kleiner geworden. Gemiddeld zijn de buffers nu voor net iets meer dan de helft (58 procent) gevuld, terwijl ze op 82 procent hadden moeten zitten. De winter komt er immers weer aan.

Het aanbod van gas is op dit moment laag en tel daarbij op dat de gaskraan in Groningen ook is dichtgedraaid. Daarnaast zijn Rusland en Noorwegen belangrijke leveranciers van aardgas voor Europa. Zij hebben onder andere door onderhoud moeite om meer aardgas te leveren.

De hoge energieprijzen hebben gevolgen voor de energierekening van bedrijven en huishoudens. Bedrijven in de industrie en glastuinbouw merken dit al. Denk aan de productie van aluminium of het telen van tomaten. De energiekosten voor aardgas worden zo hoog, dat een aantal bedrijven ervoor kiest om minder te produceren.

Gaan de energieprijzen weer dalen?

Niemand weet precies hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. Dat hangt af van verschillende scenario’s, waaronder hoe koud het deze winter zal worden. Als we een koude winter krijgen, zou dat meer schaarste kunnen creëren met als gevolg stijgende prijzen.

Andersom kan natuurlijk ook: als de winter zacht is, is er minder gas nodig dan verwacht en zullen de  prijzen dalen. Ook als Rusland de nieuwe pijpleiding Nord Stream 2 in gebruik neemt en ervoor kiest om gas te transporteren naar Europa, kan dat voor lagere gasprijzen zorgen.

 

Download gratis:

‘handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat’

E boek over gezonde werkomgeving

Hoe houd ik mijn energierekening laag?

Korter douchen, kouder wassen, isolatie van vloer, dak en ramen en alléén de kamer verlichten waar je op dat moment bent. Steeds meer mensen schakelen zélf over naar duurzame oplossingen. Een warmtepomp is zo’n oplossing. Met een hybride warmtepomp verwarm je je bedrijfspand of huis namelijk zoveel mogelijk zonder gas. Dat is duurzamer én kostenbesparend.

    Welke warmtepomp is geschikt voor mijn situatie?

    Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 20 tot 45 procent. En niet onbelangrijk; ook je energierekening gaat omlaag.

    Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

    • Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas en is geschikt voor bedrijfspanden en huizen met matige isolatie.
    • Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor bedrijfspanden en huizen met goede tot zeer goede isolatie.
    • Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor bedrijfspanden en huizen met mechanische ventilatie.

    Is een warmtepomp geschikt voor mijn bedrijfspand?

    Warmtepomp oplossingen voor bedrijven hebben net als voor thuisgebruik de toekomst.

    Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je bedrijfsresultaat. Warmtepompen zijn ideaal voor bedrijven zeker als het bedrijven betreft met veel kantoorruimte of grote magazijnen. Maar ook kleine bedrijven zijn gebaat met een warmtepomp voor het duurzaam verwarmen van de loods, werkplaats, stockruimte of archiefruimte.

    Hoe werkt de warmtepomp?

    Een warmtepomp gebruikt de buitenlucht als (gratis) energiebron om te verwarmen. De slimme thermostaat, die aangesloten is op de warmtepomp, bepaalt in iedere situatie of de warmte die gevraagd is met de cv ketel of met de warmtepomp zal worden voldaan.

    Door gebruik te maken van een warmtepomp met lage temperatuurverwarming is een constante en gelijkmatig verdeelde warmte over de ruimte een zekerheid. En dit in combinatie met comfortabele vloerverwarming maar ook voor wandverwarming of LT-radiatoren.

    Een ideale combinatie; warmtepomp en zonnepanelen

    Nederland is een ideaal land voor deze combinatie: er is voldoende zon en het is niet te warm. Op zonnige lange dagen wek je meer stroom op voor de warmtepomp.

    Om voldoende rendement uit een warmtepomp te halen, zijn de volgende punten belangrijk:

    • Een laag energieverbruik door een goede isolatie van jouw kantoor, praktijkruimte of woning (dak, muren, ramen en buitendeuren),
    • Een lage temperatuurverwarming, zoals een vloer- of wandverwarming of LTV-convectoren.

    In de winter brengt een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen minder op. Daarnaast heb je dus ook stroom nodig van je energieleverancier. Indien de zon wel schijnt op een winterse dag, dan kan de warmtepomp gebruikt worden voor het maken van warm tapwater.

    De COP van de warmtepomp

    Om het rendement van een warmtepomp te bepalen, maken we gebruik van de Coëfficiënt Of Performance (COP). Dit cijfer laat zien wat de verhouding is tussen de warmte die de warmtepomp afgeeft en de energie die daarvoor nodig is. Een COP van 4 betekent dat de warmtepomp 1 kWh elektriciteit verbruikt om 4 kWh warmte af te geven. Hoe hoger de COP, des te minder energie verbruikt de warmtepomp.

    Overweegt u om een (hybride) warmtepomp te laten installeren? Neem dan contact op met onze experts.

    Wil je snel een goed advies?

    Bel me terug

    "*" geeft vereiste velden aan

    Naam*
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Lees ook: