Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een airconditioning?

Home >> Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een airconditioning?

Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een airconditioning?

“Welk type past bij jou”.

 

Bij de aanschaf van een airconditioning is het belangrijk dat je je vooraf goed laat informeren. Wij geven je alvast informatie zodat je beter bent voorbereid indien je definitief besluit een airco aan te schaffen. In dit artikel lees je meer over de verschillende types en het onderhoud en de levensduur van het aan te schaffen systeem.

 

Welke types airconditioning zijn er?

De grootte van de ruimte en de mate van isolatie spelen bij de aanschaf van een klimaatsysteem een grote rol. Een vaste airconditioning is er in twee uitvoeringen: de single-split unit en de multi-split unit. Een vaste airconditioning dient een NVKL-logo of een STEK-logo te hebben. Vaste airco’s maken gebruik van een koeltechniek door middel van koudemiddel. Bij de aanschaf is het belangrijk ook te letten op de koelcapaciteit en de benodigde voeding.

 

De split-unit airconditioning

We behandelen eerst de split-unit airconditioning. De naam doet het al vermoeden; de unit bestaat namelijk uit 2 delen. Het deel dat buiten staat zorgt voor af- en aanvoer van lucht terwijl de binnen unit er voor zorgt dat de lucht gekoeld en verspreid wordt. Het is geschikt voor middelgrote ruimtes, zoals bijvoorbeeld een praktijkruimte, en verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

 

De multi-split airconditioning

De werking van de multi-split unit is gelijk aan de split-unit. Het multi-split systeem heeft echter meerdere binnen units en 1 buiten unit. Dit betekent dat 1 buiten unit meerdere binnen units kan voorzien van koele lucht of in de winter meerdere ruimtes kan voorzien van warme lucht. Het voordeel van dit systeem is dat het minder ruimte in beslag neemt dan meerdere afzonderlijke split units.

 

Download gratis:

‘handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat’

E boek over gezonde werkomgeving

Het berekenen van het vermogen

Belangrijk bij de keuze van een airconditioning is de ruimte waarin deze geplaatst wordt. Een goede berekening van het benodigde vermogen is daarom van groot belang. Een klimaat expert kan deze berekening voor jou maken.

 

Hoe onderhoud ik mijn airconditioningsysteem?

Heb je eenmaal een klimaatsysteem aangeschaft dan wil je natuurlijk dat je airco zo lang mogelijk mee gaat zodat jij en je medewerkers optimaal van de koele ruimten kunnen genieten. Goed onderhoud van je airco zorgt voor een optimaal functionerende airconditioning. Hierdoor werkt jouw airco duurzamer en stiller. Het is bijvoorbeeld belangrijk om filters regelmatig schoon te laten maken. Het onderhoud van jouw airconditioningsysteem is specialistisch werk, neem daarom altijd contact op met een expert. Hiermee verleng je de levensduur van jouw airconditioning.

 

Maakt een airco niet veel lawaai?

Dit is een veel gestelde vraag. In de loop der jaren is er door moderne technologie veel verbeterd op dat gebied. De airconditioning systemen worden steeds vaker in kantoren, winkelruimten en andere werkruimten toegepast. Daarnaast worden ze ook met steeds kleinere vermogens uitgevoerd waardoor het systeem minder koude lucht produceert en daardoor ook stiller is. Er is een optimale verdeling tussen kracht en stilte.

 

Hoe lang gaat een airconditioning mee?

Hierin spelen een aantal factoren een belangrijke rol. De mate van gebruik van de airconditioning en onder welke stand bepalen onder andere de levensduur. Bij normaal gebruik gaat de airconditioning ongeveer 12 tot 15 jaar mee. De garantie is wel per leverancier verschillend, let hier dus op bij de aanschaf.

 

De airco als verwarming

Zoek je naast verkoeling ook verwarming? Airco’s kunnen naast koelen óók verwarmen. Verwarming door een airco is niet alleen duurzamer maar ook gunstiger voor jouw portemonnee dan een Cv-ketel.

Lees ook: