Wat is de ideale temperatuur op de werkvloer?
“Temperatuur en luchtvochtigheid hebben een groot effect op het werkplezier.”
Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het warm hebben, ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen een rol.
Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, hoe minder makkelijk ons zweet verdampt, waardoor de koelende werking van het verdampen tekortschiet. Maar ook de mate van inspanning is bepalend. Zo zal iemand met een zittend beroep het minder snel warm krijgen dan iemand die zware lichamelijke arbeid verricht.
Doordat al deze factoren een rol spelen is het lastig vooraf vast te stellen onder welke omstandigheden de gezondheid van de medewerker schade kan oplopen. Maar om echter vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van een ongezonde situatie zal dit altijd door een deskundige beoordeeld moeten worden.
Algemene regels voor kantoren
Voor werk in kantoren en kleine werklokalen bestaan er algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. Het gaat hier om een indicatie en dus niet om wettelijke grenswaarden.
- In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26˚C,
- Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en behoort men na te denken over maatregelen,
- Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28˚C,
- Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26˚C. Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C,
- Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Hoe wordt de temperatuur op kantoor bepaald?
De juiste temperaturen en het werkklimaat hebben meer effect op de productiviteit dan je misschien denkt. Iedere werknemer heeft recht op een gezonde en veilige werkplek. Maar wat is nou de juiste luchtvochtigheid? Of de perfecte temperatuur op kantoor? Het warmtegevoel wordt met name bepaald door de buiten temperatuur, de uitstraling van warmte (personen, apparaat en oppervlak), de verdamping van vocht, de afvoer van warmte en de windsnelheid.
Hoe kan ik de temperatuur op mijn werkplek beïnvloeden?
- Klimaatbeheersingssysteem
- Airconditioning
- Ventilatie
- Verwarming
- Luchtbevochtigers / luchtontvochtigers
De beste oplossing voor een gezond binnenklimaat op kantoor is een klimaatbeheersingssysteem. Met een dergelijk systeem heb je veel meer controle over het binnenklimaat.
Download gratis:
'handige tips om te werken aan een gezond binnenklimaat'

Het effect van een te warme werkplek
Onderzoeken hebben uitgewezen dat de productiviteit van mensen afneemt als het in een kantoor warmer is dan 25 graden Celsius. Het lichaam raakt oververhit en de concentratie neemt af. Het verlies aan productiviteit kan oplopen van 30 tot zelfs 50%.
Het is als bedrijf wel belangrijk om hiervoor voorzorgsmaatregelen te treffen. Bijvoorbeeld:
- Zorgen voor raamsverduistering op warme dagen,
- Een goede airco- of klimaatinstallatie,
- Plaatsen van ventilatoren voor een aangenaam briesje,
- Ongebruikte apparaten die warmte afgeven, tijdelijk uitschakelen,
- Blijf rustig en kalm,
- Plaats meer kamerplanten.
Het effect van een te koude werkplek
Net als een te warm kantoor, is ook een te koud kantoor niet aan te raden als het om een optimaal werkklimaat gaat. Als de temperatuur te fris is, krijgen medewerkers bijvoorbeeld last van stijve ledematen zoals hun vingers, wat zeker bij kantoorwerk niet prettig is. Een aantal tips om deze problemen te voorkomen:
- Bespreek met medewerkers wat voor iedereen een acceptabele temperatuur is,
- Overweeg vloerverwarming bij de (toekomstige) aanleg van een nieuwe vloer, dit zorgt voor een constante en effectieve warmteverdeling,
- Zorg dat de centrale verwarming degelijk is en naar behoren werkt,
- Geef indien nodig de beschikking over elektrische voetenkacheltjes,
- Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Koude lucht bevat weinig vocht, waardoor medewerkers last kunnen krijgen van droge-lucht-klachten.
Een optimaal binnenklimaat
Wat is een gezond en optimaal binnenklimaat? Een binnenklimaat is optimaal bij een temperatuur op warme dagen tussen de 21 en 23 graden en de luchtvochtigheid goed is. Bij extreme hitte is het verstandig de temperatuur binnen ook hoger in te stellen. Het verschil tussen binnen en buiten is dan niet zo groot. Een kantoorgebouw waar veel mensen werkzaam zijn en slecht geventileerd geeft gezondheidsklachten en dat komt de werkprestaties weer niet ten goede. Ook zal hierdoor het ziekteverzuim kunnen verhogen. Een ongezond binnenklimaat op kantoor heeft dus vooral te maken met een slechte ventilatie in het kantoorpand.
Het belang van een goede luchtvochtigheid en luchtverversing
Let ook op de luchtvochtigheid. Het verdampen van lucht levert namelijk veel warmte op en is ongunstig voor het binnenklimaat. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent is ideaal en een luchtvochtigheid tussen de 30 en 70 procent is echt noodzakelijk. Is de luchtvochtigheid voor langere periode boven de 70 procent, dan kan dit resulteren in schimmels en bovendien gezondheidsklachten veroorzaken bij medewerkers. En dit wil je natuurlijk niet als ondernemer.
CO2, luchtvochtigheid en temperatuur zijn de pijlers voor een gezond binnenklimaat op kantoor. Tijdens koude en natte dagen blijven de ramen vaak dicht en gaat de verwarming aan. Dit beïnvloedt het binnenklimaat op kantoor. In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren.
Maatregelen voor luchtverversing
- Installeer een efficiënt ventilatiesysteem,
- Vervang stoffilters in het ventilatiesysteem regelmatig en maak de kanalen schoon,
- Plaats printers, faxen en kopieerapparaten die meer dan 5000 kopieën per maand produceren in een aparte ruimte met voldoende ventilatie,
- Naast luchtverversing is het ook belangrijk om de werkplek regelmatig te reinigen. Een schone werkplek verbetert de luchtkwaliteit.
Ten slotte
Een gezond binnenklimaat of binnenmilieu in jouw kantoor draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van je medewerkers. De kwaliteit van het binnenklimaat heeft grote invloed op de gezondheid en de beleving van de werkplek. Bij een ongezond binnenklimaat kunnen er gezondheidsklachten optreden die kunnen leiden tot (onnodig) productiviteitsverlies en ziekteverzuim.
Onze specialisten verzorgen geheel vrijblijvend een binnenklimaatonderzoek in gebouwen én adviseren over pragmatische oplossingen. Interesse?
Bron: ARBO
Wil je snel een goed advies?
Bel me terug
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Alles over de warmtepomp!
Is de warmtepomp verplicht voor mijn situatie? In Nederland is de warmtepomp...
F-gassen servicemonteur binnenklimaatinstallaties [M/V]
Ben jij een ervaren F-gassen servicemonteur en ben je klaar voor een nieuwe...