Van het gas af hoe doe je dat als ondernemer
Hoe produceer ik zonder aardgas?
Fossiele brandstoffen als aardgas raken op den duur op. Volgens het Energieakkoord dienen we in 2050 een bijna volledig duurzame energievoorziening te hebben. De CO2-uitstoot dient in dat jaar circa 95% lager te zijn dan in 1990. We hebben er al veel over kunnen lezen en horen.
Nieuwbouwwoningen worden gebouwd zonder gasaansluiting en de kans is ook groot dat er een verbod komt op cv-ketels. Maar hoe zit het eigenlijk met bedrijven? Wat kan je als ondernemer doen om je kantoor of productieafdeling zonder gas te laten functioneren?
Het realiseren van een duurzame, aardgas loze warmtevoorziening behoeft aanpassingen in je bedrijfspand. Meestal zijn aanpassingen in bestaande gebouwen nodig om de alternatieven voor aardgas als nieuwe warmtevoorziening te kunnen gebruiken. Voor nieuwbouw geldt dat, bijvoorbeeld in een warmteplan, vast is te leggen waar welke warmtevoorziening is te gebruiken.
Duurzaam verwarmen zonder aardgas
Dit jaar gaat voor negen grootverbruikers van gas de Groningse gaskraan dicht. Voor andere bedrijven heeft dit ook gevolgen: zij mogen maximaal nog maar 100 miljoen kubieke meter aardgas per jaar gebruiken.
Maar wist je dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw in Nederland minimaal over energielabel C dient te beschikken?
In de regeling is bepaald dat elk kantoor groter dan 100 m2 per 1 januari 2023 minimaal over energielabel C dient te beschikken. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. En voldoe je als organisatie niet aan deze eisen dan mag jouw pand per 1 januari 2023 niet meer als zodanig worden gebruikt. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit 2012.
Een duurzame energievoorzienig kan hieraan een grote bijdrage leveren.
Wat zijn dan duurzame energievoorzieningen voor bedrijven?
Het bedrijfsleven is een belangrijke partner voor de Rijksoverheid op weg naar een CO2-vrije energievoorziening. Daarom stimuleert de Rijksoverheid bedrijven om te investeren in duurzame energie voor de toekomst met:
- warmte uit duurzame stroom of biogas,
- warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen,
- warmte uit diepere aardlagen,
- warm water van zonneboilers
- elektrische warmtepompen,
- stadsverwarming via warmtenetten vervangen de vertrouwde cv-ketel op gas.
Download gratis: "aan de slag met energielabel A"
“Per 1 januari 2023 moet elke kantoor minimaal een energielabel C hebben. Lees in dit e-boek achtergronden en hoe je het aanpakt. En -dus- hoe je geld kunt besparen.”

Wat zijn alternatieven voor aardgas?
Om een bedrijfspand duurzaam te verwarmen, moet overgegaan worden op een alternatief voor aardgas. Wij noemen vier verschillende alternatieven; elektrische oplossingen, de warmtepomp, warmtenetten en groen gas.
Elektrische oplossingen
Bij nieuwbouw van een pand is het een stuk gemakkelijker zonder gas te bouwen dan in een bestaand kantoorgebouw. Een bedrijfspand kan zo gebouwd of verbouwd worden dat er geen gasaansluiting meer nodig is. Duurzaam en comfortabel verwarmen vindt dan plaats door middel van een elektrische warmtepomp. De stroom neem je af bij de energieleverancier, een contract voor gas is niet meer nodig. Nog duurzamer is het zelf opwekken van duurzame stroom voor je warmtepomp door middel van zonnepanelen op het dak van je kantoorpand. Dit maakt je bedrijfspand energieneutraal en is kostenbesparend.
Hybride warmtepomp
In het geval van een hybride oplossing wordt een warmtepomp gecombineerd met een andere brandstof; een hybridewarmtepomp. Het kantoorpand wordt hiermee volledig elektrisch verwarmd. En soms, op hele koude dagen, in combinatie met de hr-ketel.
Deze zaken zijn van belang voor een geheel elektrische voorziening:
- Noodzakelijk is een goede isolatie van vloer, muren, dak, gevel en overal dubbel HR++ of driedubbel glas
- Gebruik een lage temperatuur verwarmingssysteem (vloer- en/of wandverwarming)
- Een zonneboiler of een andere manier om water voor de kranen en bedrijfsdouche extra te verwarmen
- Eventueel infraroodpanelen voor plaatselijke bijverwarming
- Zonnepanelen waarmee de extra benodigde elektriciteit (deels) zelf opgewekt wordt.
Warmtenetten
Met een warmtenet worden de warmtebron en de gebruiker van die warmte met elkaar verbonden. Een warmtenet is meer dan alleen een systeem van leidingen. Warmte uit biomassa, oppervlaktewater, afvalwater, aardwarmte en restwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Het warme water gaat naar de radiatoren in het pand, die je aan en uit kunt zetten. Warmtenetten zijn al op veel plekken in ons land beschikbaar. Naar verwachting kan ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten worden op een warmtenet.
Naast warmtenetten neemt voor gebouwen ook de vraag naar koude toe. Dit kan via een koudenet geleverd worden. Het kan zeer efficiënt zijn om beide netten samen te voegen, zeker in situaties waarin de aanleg gecombineerd kan worden.
Groen gas
Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Aardgas bestaat uit methaan.
Groen gas kan worden ingevoerd op het normale gasnet en is bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting. Omdat groen gas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas, is het niet nodig apparaten aan te passen.
Biogas wordt geproduceerd uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht. Na deze bewerkingen mag het groen gas heten en is het een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas.
Groen gas is echter maar beperkt beschikbaar. Daarom zal dit alleen gebruikt worden in situaties waarbij de andere opties (gasloos, waterstof of synthetisch gas) niet mogelijk zijn. Denk hierbij aan monumentale panden of panden in buitengebieden waarbij verbouwing lastig is.
Duurzaam imago
Een energieneutraal kantoorpand. Een circulair en klimaatneutraal geproduceerd product. Een 100% CO2-neutraal wagenpark. Of een duurzaam bedrijfsterrein dat geheel zelfvoorzienend is qua warmte en stroom. Dat wil toch iedere ondernemer? Goed voor je imago, goed voor aanbestedingen, goed voor het aantrekken van nieuwe medewerkers, goed voor het werkplezier, goed voor de bedrijfskosten en goed voorbereid op de toekomst.
Veel voordelen en kansen dus voor jou als je wilt ondernemen zonder aardgas.
Schakel de hulp in van de experts
Wil jij jouw bedrijfspand verduurzamen en wil je gericht advies van de experts? Neem dan vrijblijvend contact op met Technowacht en wij helpen jou graag verder om de eerste stappen naar een duurzamer bedrijfspand te zetten.
Wil je snel een goed advies?
Bel me terug
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Alles over de warmtepomp!
Is de warmtepomp verplicht voor mijn situatie? In Nederland is de warmtepomp...
F-gassen servicemonteur binnenklimaatinstallaties [M/V]
Ben jij een ervaren F-gassen servicemonteur en ben je klaar voor een nieuwe...