Wonen zonder gas, maar hoe zit het met onze werkruimte?

Home >> Wonen zonder gas, maar hoe zit het met onze werkruimte?

Wonen zonder gas, maar hoe zit het met onze werkruimte?

Nederland werkt aan een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrij komt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. De regeringsleiders van de Europese Unie (EU) hebben in december 2020 afgesproken te streven naar een Europees CO2-reductiedoel van 55%. Een overgang naar een duurzame energievoorziening is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Ook zijn er in Nederland steeds minder fossiele brandstoffen, vooral aardgas, beschikbaar.

We hebben al veel kunnen lezen en horen over aardgasvrij wonen. Nieuwbouwwoningen worden uitgevoerd zonder gasaansluiting en er is een reële kans dat er ook een verbod komt op cv-ketels.

 

Maar hoe zit het eigenlijk met bedrijven?

Duurzaam verwarmen van een kantoorpand begint bij een goede isolatie. Een gebouw dat optimaal geïsoleerd is heeft in de winter bij lagere temperaturen maar weinig warmte nodig om prettig in te kunnen werken. Met het isoleren van de gevel en het dak en het aanbrengen van HR++ glas zijn de grootste winsten te behalen op het gebied van duurzaam verwarmen.

 

Duurzaam verwarmen zonder aardgas

Wist je dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw in Nederland namelijk minimaal over energielabel C dient te beschikken?

In de regeling is bepaald dat elk kantoor groter dan 100 m2 per 1 januari 2023 minimaal over energielabel C dient te beschikken. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. En voldoe je als organisatie niet aan deze eisen dan mag  jouw pand per 1 januari 2023 niet meer als zodanig worden gebruikt. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit 2012.

 

Bedrijven ook aardgasvrij

Het bedrijfsleven is een belangrijke partner voor de Rijksoverheid op weg naar een CO2-vrije energievoorziening. Daarom stimuleert de Rijksoverheid bedrijven om te investeren in duurzame energie voor de toekomst met:

  • warmte uit duurzame stroom of biogas,
  • warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen,
  • warmte uit diepere aardlagen,
  • warm water van zonneboilers,
  • elektrische warmtepompen,
  • stadsverwarming via warmtenetten vervangen de vertrouwde cv-ketel op gas.

 

Alternatieven voor aardgas

Om een bedrijfspand duurzaam te verwarmen zijn er verschillende alternatieven:

  • diverse elektrische oplossingen,
  • een warmtepomp,
  • warmtenetten,
  • groen gas.

 

Elektrische oplossingen

Bij nieuwbouw van een pand is het een stuk gemakkelijker zonder gas te bouwen dan in een bestaand kantoorgebouw. Een bedrijfspand kan zo gebouwd of verbouwd worden dat er geen gasaansluiting meer nodig is. Duurzaam en comfortabel verwarmen vindt dan plaats door middel van een elektrische warmtepomp. De stroom neem je af bij de energieleverancier, een contract voor gas is niet meer nodig. Nog duurzamer is het zelf opwekken van duurzame stroom voor je warmtepomp door middel van zonnepanelen op het dak van je kantoorpand. Dit maakt je bedrijfspand energieneutraal en is kostenbesparend.

Hybride warmtepomp

In het geval van een hybride oplossing wordt een warmtepomp gecombineerd met een andere brandstof; een hybridewarmtepomp. Het kantoorpand wordt hiermee volledig elektrisch verwarmd. En soms, op hele koude dagen, in combinatie met de hr-ketel. Andere hybride oplossingen zijn een pellet kachel en infraroodverwarming als alternatief op hele koude dagen en infraroodverwarming als bijverwarming in ruimtes die tijdelijk verwarmd dienen te worden.

Warmtenetten

Met een warmtenet verbindt u de warmtebron en de gebruiker van die warmte. Een warmtenet is meer dan alleen een systeem van leidingen. Warmte uit biomassa, oppervlaktewater, afvalwater, aardwarmte en restwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Het warme water gaat naar de radiatoren in het pand, die je aan en uit kunt zetten. Warmtenetten zijn al op veel plekken in ons land beschikbaar. Naar verwachting kan ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten worden op een warmtenet.

Naast warmtenetten neemt voor gebouwen ook de vraag naar koude toe. Dit kan via een koudenet geleverd worden. Het kan zeer efficiënt zijn om beide netten samen te voegen, zeker in situaties waarin de aanleg gecombineerd kan worden.

Groen gas

Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. De herkomst van groen gas is dus duurzaam. Daarom is het een goed alternatief voor aardgas.

De meest voorkomende vorm van groen gas is biogas, dit wordt gemaakt uit organisch afval. Andere vormen van groen gas die nog in ontwikkeling zijn, zijn waterstof en synthetisch gas. Groen gas is maar beperkt beschikbaar. Daarom zal dit alleen gebruikt worden in situaties waarbij de andere opties (gasloos, waterstof of synthetisch gas) niet mogelijk zijn. Denk hierbij aan monumentale panden of panden in buitengebieden waarbij verbouwing lastig is. Het ‘groene gas’ dat energieleveranciers aanbieden is CO2-gecompenseerd gas. Dit is aardgas waarbij de milieuschade wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld bomen te planten.

 

De voordelen van gasloos ondernemen

Met het aardgasprijs maken van je bedrijfspand help je niet alleen bij het realiseren van de klimaatdoelen het levert ook veel voordelen op. Zo kun je met een duurzame energievoorziening op de lange termijn veel geld besparen. Ga je bijvoorbeeld voor elektrische oplossingen, het beste alternatief op de korte termijn, dan heb je alleen nog maar elektriciteit nodig. En elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan gas. Investeer je in een warmtepomp en zonnepanelen, dan kun je zelf het bedrijfspand geheel energieneutraal maken.

Duurzame energievoorziening is een investering, maar deze verdien je vanzelf terug. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor ondernemers die willen investeren in duurzame warmtetechnieken. En nog een groot voordeel: gasloos ondernemen is ook goed voor het imago van je bedrijf, zowel richting klanten als richting potentiële werknemers.

Foto door SH Vets

 

Download gratis:

'Werken aan een duurzaam kantoor -en bespaar kosten - met energielabel A.

Per 1 januari 2023 is het hebben van een energielabel C verplicht voor kantoren. '

Werken aan engergielabel a voor kantoor

 

 

Wil je snel een goed advies?

Bel me terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: